2017 入境事務主任 集中討論 (2)

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
想問下各位巴打,小弟遲下grad都想考IO,唔知可以點裝備自己呢
練好d英文同操好d體能

睇新聞
練下是但一個英文字都可以鳩講三分鐘
體能就得閒做下運動

仲有冇咩programme/ internship會用
想問下各位巴打,小弟遲下grad都想考IO,唔知可以點裝備自己呢
練好d英文同操好d體能

睇新聞
體能就得閒做下運動

仲有冇咩programme/ internship會有用
有冇4月5號, 14:55考體能, Group interview topic 係"how to maintain a healthy lifestyle"既 bro/sis 喺度?

impromptu talk 生字有 conflict, Japan, monkey, colleague

想知大家收唔收到written test email

4月5號考, 已收
有冇4月5號, 14:55考體能, Group interview topic 係"how to maintain a healthy lifestyle"既 bro/sis 喺度?

impromptu talk 生字有 conflict, Japan, monkey, colleague

4月5號考, 但唔係同你同組, 已收
咪撚再問啦,24或之前考嗰啲已經派哂,收唔到嘅返歸打J算啦

師兄你咁既態度,相信好快同我一齊返歸69...
其何況我係現職officer, 都唔會好似你咁大口氣

4月5號考, 但唔係同你同組, 已收

Thanks bro 筆試加油
練好d英文同操好d體能

睇新聞
體能就得閒做下運動

柒巴written有咩心得

實用文格式
上下款敬語

唔好寫超左太多字 行文簡潔d
上年個作文太唔時事好多人估唔到
今年應該照舊意見書/公文架啦

我六月尾先考如果過到first in
祝大家好運

你上年written係唔係batch2

其實中文14同16都係問時事 (14房屋政策,16人口老化(batch1))都係問嗰時最多人關心嘅時政

英文題目暫時無路捉,(16 (batch1) 問實體書刊愈來愈少人睇,需否address呢個問題)

我係當1-sided argumentative essay咁寫 e.g. Intro + 2-3 aruguments + (1 counter arguments) + suggestion/recommendation + conclusion

而家得返2個禮拜唔夠,除咗温時事外 (jot pros/cons),仲要訓練吓諗point速度,因為到時寫中600 + 英500字,唔會有太多時間俾你慢慢諗

利申:pass過written

巴打記得你上年開過post
你今年仲有冇報?

今年唔駛考了

有時間咪交流吓心得
練好d英文同操好d體能

睇新聞
體能就得閒做下運動

實用文格式
上下款敬語

祝大家好運

其實中文14同16都係問時事 (14房屋政策,16人口老化(batch1))都係問嗰時最多人關心嘅時政

英文題目暫時無路捉,(16 (batch1) 問實體書刊愈來愈少人睇,需否address呢個問題)

我係當1-sided argumentative essay咁寫 e.g. Intro + 2-3 aruguments + (1 counter arguments) + suggestion/recommendation + conclusion

而家得返2個禮拜唔夠,除咗温時事外 (jot pros/cons),仲要訓練吓諗point速度,因為到時寫中600 + 英500字,唔會有太多時間俾你慢慢諗

你今年仲有冇報?

今年唔駛考了

有時間咪交流吓心得

我網上搵唔到關於written test資料, 可唔可TG你, 俾少少方向我點準備?
@letsgotravel
其實最後確定有冇offer係綜合咁多round嘅表現 定係一round一round pass咁計

Gay

Pmed
其實如果用返當年考UE D 作文skill

1 sides/ suggestion way 作法得唔得

利申:ue 作文b

反而有d 驚中文

最大問題係2個鐘中英作文真係生死時速

睇新聞
體能就得閒做下運動

實用文格式
上下款敬語

祝大家好運

你今年仲有冇報?

今年唔駛考了

有時間咪交流吓心得

我網上搵唔到關於written test資料, 可唔可TG你, 俾少少方向我點準備?
@letsgotravel

巴打會唔會係到share或者開個tg group分享下

求分享
想知道D考官偏向鐘意咩立場或咩類型既文章
上年考過但fail左writing test

監考員?

監考員?

老老豆豆,就算做到officer... 人工,地位高過你既大有人在... 做人點解唔謙厚d ?基本尊重都冇

唔係監考員sorry, 人工高IO少少...

監考員?

老老豆豆,就算做到officer... 人工,地位高過你既大有人在... 做人點解唔謙厚d ?基本尊重都冇

police officer

監考員?

有幾個post 都多過IO 唔係police
上黎只係想試下相認, 估唔到遇到o個位高質巴打
大家 written FIB 加油 有決心一定得

4月5號考, 已收

巴打幾點

監考員?

有幾個post 都多過IO 唔係police
上黎只係想試下相認, 估唔到遇到o個位高質巴打
大家 written FIB 加油 有決心一定得

柳記
人工高過IO, 又好想轉工應該得呢份

唔使估喇 每個人既考慮都唔同
Btw 連登有pm 功能?我google過,好似冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞