2017 入境事務主任 集中討論 (2)

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
想問下各位巴打,小弟遲下grad都想考IO,唔知可以點裝備自己呢
練好d英文同操好d體能
想問下各位巴打,小弟遲下grad都想考IO,唔知可以點裝備自己呢
練好d英文同操好d體能

睇新聞
練下是但一個英文字都可以鳩講三分鐘
體能就得閒做下運動
練好d英文同操好d體能

睇新聞
體能就得閒做下運動

柒巴written有咩心得

實用文格式
上下款敬語

唔好寫超左太多字 行文簡潔d
上年個作文太唔時事好多人估唔到
今年應該照舊意見書/公文架啦

我六月尾先考如果過到first in
祝大家好運
練好d英文同操好d體能

睇新聞
體能就得閒做下運動

實用文格式
上下款敬語

祝大家好運

但近幾年作文唔係出事時咩

上年係印刷業同環境啊
今年我估會問最低工資同教育制度
入境policy果堆可以唔洗理

777 巴今年都考? 加油
練好d英文同操好d體能

睇新聞
體能就得閒做下運動

實用文格式
上下款敬語

祝大家好運

上年係印刷業同環境啊

巴打上年第一 batch 考?
想請問下依家group in 仲係唔係用三個字討論一條題目?
練好d英文同操好d體能

睇新聞
體能就得閒做下運動

實用文格式
上下款敬語

祝大家好運

上年係印刷業同環境啊

巴打上年第一 batch 考?

唔洗加油 覺得過唔到prelim
可能轉攻海關個gi

唔洗加油 覺得過唔到prelim
可能轉攻海關個gi

原來琴晚6點幾已收到email

7號考prelim

上年中英都係時事/議論format
今年唔知會係咩呢
in到咁柒都收到written email.......
佢呢兩round係唔係都唔諗住foul人
唔知寫文既Format係咩呢 中文寫600字都幾chur
收到email既 介唔介意講幾時考?

利申 4月11 考 未收到email

4.11 GI

我都係
唔知寫文既Format係咩呢 中文寫600字都幾chur

實用文
練好d英文同操好d體能

睇新聞
體能就得閒做下運動

實用文格式
上下款敬語

祝大家好運

你上年written係唔係batch2

其實中文14同16都係問時事 (14房屋政策,16人口老化(batch1))都係問嗰時最多人關心嘅時政

英文題目暫時無路捉,(16 (batch1) 問實體書刊愈來愈少人睇,需否address呢個問題)

我係當1-sided argumentative essay咁寫 e.g. Intro + 2-3 aruguments + (1 counter arguments) + suggestion/recommendation + conclusion

而家得返2個禮拜唔夠,除咗温時事外 (jot pros/cons),仲要訓練吓諗point速度,因為到時寫中600 + 英500字,唔會有太多時間俾你慢慢諗

利申:pass過written
有冇22/4收到email
練好d英文同操好d體能

睇新聞
體能就得閒做下運動

實用文格式
上下款敬語

祝大家好運

其實中文14同16都係問時事 (14房屋政策,16人口老化(batch1))都係問嗰時最多人關心嘅時政

英文題目暫時無路捉,(16 (batch1) 問實體書刊愈來愈少人睇,需否address呢個問題)

我係當1-sided argumentative essay咁寫 e.g. Intro + 2-3 aruguments + (1 counter arguments) + suggestion/recommendation + conclusion

而家得返2個禮拜唔夠,除咗温時事外 (jot pros/cons),仲要訓練吓諗point速度,因為到時寫中600 + 英500字,唔會有太多時間俾你慢慢諗

中600 + 英500
兩粒鐘都幾chur
練好d英文同操好d體能

睇新聞
體能就得閒做下運動

實用文格式
上下款敬語

祝大家好運

中600 + 英500
兩粒鐘都幾chur

太耐無執筆寫字
有冇4月5號, 14:55考體能, Group interview topic 係"how to maintain a healthy lifestyle"既 bro/sis 喺度?

impromptu talk 生字有 conflict, Japan, monkey, colleague

想知大家收唔收到written test email
練好d英文同操好d體能

自問自答?

就咁問好似伸手黨咁咪9up下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞