[Switch]集合啦!動物森友會|動物之森 討論區 (132) | 傾動畫high得濟中左1001之有妹唔一定有流星

1001 回覆
1 Like 1 Dislike

1001開post時希望可以copy埋置頂
(用右上三點可以此內容開新post, 可以的話copy埋 置頂嗰堆)

置頂
有遊戲初期常見問題/實用工具/秘技

參觀人哋個島必讀 —— 良好島民約章
1. 未經同意唔好走去搖人哋棵樹/執人啲野
2. 跑步注意安全,唔好踩爛人哋啲花
3. 個袋滿左之後,唔好周地dump垃圾
4. 唔好偷人啲野,「摸」完野記得要還

買game前你可能會想知

Q:隻game玩乜?
A:比較休閒嘅第二人生。隻game時間係跟現實時間,亦慶祝現實節日例如聖誕,復活節等等。遊戲著重你同動物森民嘅交流互動(隻隻都有自己性格),慢慢一齊生活 了解對方 成為密友, 同埋裝飾你間屋&島。今隻主題係無人荒島,亦新增合成元素,你要由零開始還債建設你心目中嘅理想小島。遊戲節奏比較輕鬆,預你日日開來玩一陣,啱玩嘅可以玩幾年都得。

Q:咩版先有中文?唔同版本可唔可以連機?
A:乜版都有中文 。可以

Q:Online 玩咩?
A:你可以去朋友/網友嘅島度一齊開party,一齊hea,一齊砌野,一齊炒股票蘿蔔。

Q:單機會唔會無咁好玩?
A:唔會,隻game係單機game,主要都係著重起你同動物之間嘅交流互動同埋打理你座島。不過多人連機時一樣有野玩咁解。

Q:對手掣好靚,有無得單買?
A:暫時只見日本My Nintendo Store有得買,但係唔收香港卡同唔寄香港。 更新: 原來已更新可以用PayPal俾錢

Q:可唔可以用返以前啲Amiibo & Amiibo Card?
A:可以。

圖片來源 YouTube -> rEB1vlAiVxE

Q:買game實體定下載版好?有無黃店推介?
A:隻game預你日日開來玩一陣 實係下載版好,仲唔怕會益代理,真係怕唔啱玩要買實體我會建議你幫襯黃店買水貨。Read: 黃藍黑Game舖大集合 https://lihkg.com/thread/1686000/page/1

Q:同一部機唔同user save係共通?
A:無錯,一部機全部user都係住同一個島。

Q:一機多人玩係點?
A:只有1P可以推展遊戲進度,2P只係執下素材咁。

Q:係咪無Cloud Save?咁我壞機點算?
A:無。但官方講法係「Online會員專用壞機/唔見機時尋回save file功能開發中」 好反智

Q:係咪無得轉移個save去第二部機部度?
A:暫時無。官方講法係「動森專用 機對機save轉移功能開發中」

Q:有咩動物村民?
A:今集總共有383個好似係。全村民「圖鑑」未有,但根據歷作會有鱷魚/食蟻獸/熊/鳥/牛/貓/雞/鹿/狗/鴨/鷹/象/蛙/羊/倉鼠/河馬/猩猩/狼/虎/松鼠/犀牛/兔/豬/企鵝/八爪魚/鴕鳥/鼠/馬騮/獅子/袋鼠/樹熊/馬... 歷代全角色(好多頁): https://animalcrossing.fandom.com/wiki/Category:Characters

港版特別主機(電力加強版)
※並非數量限定商品。日後將預定再次生產 -(https://www.nintendo.com.hk/topics/article/a_200131_02.html)
預訂店鋪一覽: (官方頭盔: ※預訂及商品在庫狀況因店舖實際情況而異,詳情請向各店店員查詢)
https://www.nintendo.com.hk/hardware/switch/store/animal.html
入手請幫襯UNY/APITA/AEON/豐澤 (唔經代理拎貨)

召集所有3DS版熟悉的面孔同新人一齊加入
唔知王子聽日搵唔搵到個新居民呢
App版copy唔到 qna
有冇好心人士用緊電腦
但hh不了,唔想俾機會佢吊我癮
幾驚王子中左1001唔識開
差啲瀨野
點解我要買地???
原來可以整模型㗎?
俾三隻同一樣既魚俾魚佬刻意整到啊
仲有龍克斯都得
魚佬其實都係比龍仔整lol
原來係咁

佢自己講架,上次比佢整佢話係中意蟲既fd咁上下
Btw我覺得魚唔坁,蟲好大,魚模型好細,等我仲比左鱘
我真係好鐘意聽動物村民高頻唱歌
sad 正唔正常
點開POST
魚佬龍仔快啲黎,無位啦
好嘈呀
係咪你營地有動物用緊
識開

皮亞爾王子(1001能手)
開咗門
唔見左個開post制明明禁過
Hh好撚正
果三點係邊
咁樣就會期待未來 都唔錯架
睇佢哋鬧交都好好笑
無啦啦傾傾下計 喊住走撚左
夢幻島逃出前勁好睇
逃出後女主角實在太煩膠 乜都大愛一餐

BTW 睇JOJO啦
搵唔到個app
鱘都好細?
我仲留咗皇帶諗住整....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞