[2017DSE]ICT討論

943 回覆
13 Like 2 Dislike

想問下有冇人之前做過呢份mock有答案?

你呀sir冇幫你改咩?

佢有改但係冇比答案 仲要係我今日返學問佢拎先比返我

我有呀你要唔要
有冇巴打解釋下progressive同interlace scanning係咩

點為之all lines are refreshed
有冇巴打解釋下progressive同interlace scanning係咩

岩岩睇完 唔知對你有冇用
https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=347&t=2855164

你呀sir冇幫你改咩?

我有呀你要唔要

好呀唔該你 英文喎
有冇人有2014 paper1a (mc) answer?

streaming唔係指邊down邊播咩?點可以view smoothly?佢既好處唔係唔使等咩?

佢increase bandwidth即係點

點解條題目好似咁on9?file大同view唔view smoothly有咩關係?成條片down曬先睇咪得,如果成條片down曬都唔順,更加唔關network事
有冇人知2要幾多成

core嘢?
有冇同志裸考
F5已經冇心讀 sba仲要鳩做得40分
利申 elective d

core嘢?

都算係 1080P同1080I分別 pastpaper有出過

你呀sir冇幫你改咩?

我有呀你要唔要

好呀唔該你 英文喎

Sba個分佔幾多?同埋點計法架? 學校條廢中都比左幾高分下 接近裸考希望有4
我用盡奶力sba先得個35/50分

睇呀sir鬆唔鬆姐

睇呀sir鬆唔鬆姐

我好似拎9X 幾%
聽講我學校有幾份比人拎左去做EAA Sample

睇呀sir鬆唔鬆姐

我好似拎9X 幾%
聽講我學校有幾份比人拎左去做EAA Sample

你學校band3?拉到咁嘅
利申 :無做sba 攞4
利申 :無做sba 攞4

2's complement係唔係姐係將一個數字由正轉去負

正唔洗轉
負先要

有冇人可以講下2's complement 用途,岩岩重睇完都好似唔係好明

詳細講下啦

首先講下唔係
two's complement並唔係正數邊負數,只係一個表達整數嘅方法,依個方法可以表達到正數加負數
最左個bit唔係sign bit,一陣會解釋

two's complement出現嘅原因

有一個方法係叫Signed magnitude representation,基本上係用最左個bit(most significant bit)去表達正負(sign bit),0係正,1係負?
例如8-bit嘅1係00000001,-1係10000001
咁有咩問題?你會發現0有兩個表達,有一個係+0 (00000000)另一個係-0 (10000000),但係係人都知,整數係唔應該有兩個0。但係我地用咗兩個唔同嘅組合,表達同一個數,其實係浪費咗,而且計算上係非常唔容易。1 + (-1)都唔係咁容易計到。

於是就有two's complement。

two's complement嘅表達方式係咁(以8-bit為例),正12同負12做例子

最左個bit表達 -2 ^ n係因為 (^係次方嘅意思)
(2 ^ n) - 1 = 2 ^ (n - 1) + 2 ^ (n - 2) + .... + 2 ^ 0
所以如果要表達-1就啱啱好係-128 + 64 + 32 + 16 + 8 + 4 + 2 + 1 (= -1)
個binary就係11111111
理解到依到,應該明白最左唔係真係表達正負,只係如果最左係1,一定係負數,依個只係佢個特性。

依個表達有咩好?
因為所有bit都只係表達緊一個數,一個2 ^ n嘅數,two's complement係可以直接加兩個數,非常容易計算,你可以試下12 + (-12),你會發覺啱啱好邊返0

另外一個特點令到佢成為標準,就係要將正轉負/負轉正係非常容易
例子12嘅two's complement係
第一步,將所有bit返轉
11110011(其實依個係叫one's complement)
第二步,+1
11110011 + 1 = 11110100
就啱啱好係-12
有依兩個特性,所有數都易計好多

咁咩係overflow?
如果我地表達+127
two's complement係01111111(自己驗證啦)
如果我地加一,你會發覺等於10000000
但係好明顯,依個係-128(睇返上面幅圖裡面個表1 * -128 + 0 * 64 + 0 * 32 ...)
就會發現我地嘅計算係唔啱同樣地,-128 + (-1)都會變成127,又係唔啱,依個就係two's complement嘅不足之處。

根據個表,好明顯最大嘅數,就係唔要-128,剩係要所有表達正數嘅bit,就係127 (01111111)
而最係嘅數,就係只係要表達負數嘅bit(-128),而唔加任何表達正數嘅bit,就係-128 (10000000)

依個只係8-bit嘅例子,但係如果明依個,應該幾多bit都做到,6-bit,11-bit都無難度。

預咗tl;dr
SBA 比阿SIR玩尻我 70%
好多野都好似唔識但卷又做到

好撚驚
好多野都好似唔識但卷又做到

好撚驚

利申 aim 5**
2015 MC Q30同Q31點個ans點得出黎
唔好再做啦
改變唔到咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞