[2017DSE]ICT討論

943 回覆
13 Like 2 Dislike
Two's complement 嘅overflow係點?
唔記得咗

1. 正加正/負加負
2. 做完之後個答案變咗負/正

其實最好嘅方法係記咗two's complement嘅實際binary representation

通常佢宜家都唔要求你識2^n-1個堆

但係要明點運作就只可以明白most significant bit係-2^n
唔記得咗

1. 正加正/負加負

其實最好嘅方法係記咗two's complement嘅實際binary representation

我個做法就係睇佢係幾bits嘅system,例如8bits system嘅話,佢最大只可以表示到127,最細到-128,咁所以如果你個兩個數加埋/減埋係超過呢個範圍嘅話就會overflow

點解係-128同127?
因為8 bit system,most significant bit係-2^7
最細嘅數就係1*-2^7 + 0*2^6 + 0*2^5...
2016pp mc q2點解係A 6byte?
8bit store character 16bit store interger

HKDSE5= 6byte

可唔可以post 全條上黎?

其實寫C嘅話係7 bytes(唔係好知Pascal),因為有個null byte喺尾
sorry久等了
岩岩要pp個位巴打係邊?
因為都係人地比我唔係幾想成個google drive 貼出黎
有冇其他方式比你

算啦我add去自己個drive到再share出黎
唔好公開出去

有marking?
唔記得咗

1. 正加正/負加負

我個做法就係睇佢係幾bits嘅system,例如8bits system嘅話,佢最大只可以表示到127,最細到-128,咁所以如果你個兩個數加埋/減埋係超過呢個範圍嘅話就會overflow

因為8 bit system,most significant bit係-2^7
最細嘅數就係1*-2^7 + 0*2^6 + 0*2^5...

唔記得咗

1. 正加正/負加負

有冇人可以教下我咩係溢出錯誤
我到依家都唔明
我到依家都唔明

睇返依兩頁,two's complement點運作先,之後先再講
(int overflow已經係易嗰啲,大學要讀埋floating point representation,floating point underflow)
Module C係咪唔洗寫HTML code?
我到依家都唔明

suppose我3個bit 可以放到0~7 (000~111 二進制)
咁我想擺個8落去 而8既二進係1000
咁我唔夠bit擺 咪會overflow

如果行2's complement
3個bit可以放到-4 ~ 3

如果唔知係行緊2s complement
想放個5落去(101)既話 就會overflow
因為電腦會以為你擺既係(-100)+001 = -3
留名
我到依家都唔明

正加正 答案出負
or
負加負 答案出正
祝大家好運
我聽日都會落場玩兩手
拉高條curve
唔該曬你地 我明了
請問有冇人有中文嘅dse past paper?

中文我有 tg?

請問如廁不留痕(教友)巴打可唔可以tg我?

https://t.me/BelieveInLive

感謝

求答

求答

點會要寫
2012 dse lq 1d(v) 點解係smtp?
明明佢係send去個mail server到 應該係用imap架喎
我到依家都唔明

睇返依兩頁,two's complement點運作先,之後先再講
(int overflow已經係易嗰啲,大學要讀埋floating point representation,floating point underflow)

agger
溢出錯誤即係 two's complement完個答案既長度多過佢本身

以前ce都有
2012 dse lq 1d(v) 點解係smtp?
明明佢係send去個mail server到 應該係用imap架喎

SMTP and IMTP 個用途唔同架

簡單記
SMTP is user send out 去 email server 用
IMAP 或者 POP 係由 email server 收 email時侯用

正解
最好記埋pop imap 既優點缺點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞