[2017DSE]ICT討論

943 回覆
13 Like 2 Dislike

有冇解下呢題
學生問我唔識答

題目用緊even parity check數
得C最尾個1係單數
其餘都係雙

利申9up

10010011係雙數

1既數字啊

你唔係同人補ict呃9人下話

有冇解下呢題
學生問我唔識答

得C最尾個1係單數
其餘都係雙

利申9up

10010011係雙數

Even parity check 要1 既數目係雙數
例如3 bit + parity bit
001 咁parity bit 要1
011 咁parity bit 要0
111 1
如此類推

如果有1 個bit 轉左
咁就知有error
Say 0011 變左1011
1 既數目唔係雙數
就知有error
Limitation 就係如果有multiple errors 未必detect 到

有冇解下呢題
學生問我唔識答

得C最尾個1係單數
其餘都係雙

利申9up

10010011係雙數

1既數字啊

你唔係同人補ict呃9人下話

thx
望佢有5啦
幫佢補左大半年
肯定係女

有冇解下呢題
學生問我唔識答

得C最尾個1係單數
其餘都係雙

利申9up

10010011係雙數

4個1 唔係雙數?
問D 讀緊大學嘅CS人啦 尤其班exco ICT個個5*/5**出來

City cs 好似唔算多有take ICT既人,讀過入去應該有優勢
paper1 MC平均啱37題,long q大概都有43-45分up,paper2c 都係得40分,但係個sba得65%
攞唔攞到5
其實ict唔中marking但合理會唔會冇分
有咩方法短期內提升LQ分係咪得背marking

唔會 改卷有責任要判斷marking以外既ans合唔合理 跟marking改會比人屌 但有時你知

唔會 改卷有責任要判斷marking以外既ans合唔合理 跟marking改會比人屌 但有時你知

但唔會有d仆街唔識野亂改架咩

有冇解下呢題
學生問我唔識答

得C最尾個1係單數
其餘都係雙

利申9up

10010011係雙數

4個1 唔係雙數?

最後一個Bit係用黎check前面
我喺考2018
請問各位喺點樣操past paper?齋背LQ ans?

DSE > CE > DSE > AL > DSE
咁都無5就

eaa話自己請專業 你寫啲太偏門既答案 好人既拎上去討論 尻改既直接

eaa話自己請專業 你寫啲太偏門既答案 好人既拎上去討論 尻改既直接

我記得有一年mc註解同註腳比人屌

所以今年考完無* 去博appeal

改卷係睇份數,改得快多啲錢,當然通常日校老師都比較好既改得

btw,通常老師對band 1,姐英文la,係比較認真既,因為band1人真係睇到佢地做既卷係比較用心,中中就比較求其,所以改既態度都係有少少分別
以前ict老師講既
有無巴打有2015dse pp連答案 考評報告中文版

改卷係睇份數,改得快多啲錢,當然通常日校老師都比較好既改得

btw,通常老師對band 1,姐英文la,係比較認真既,因為band1人真係睇到佢地做既卷係比較用心,中中就比較求其,所以改既態度都係有少少分別
以前ict老師講既

最撚濕尻一定係 老餅改卷 食古不化 唔追上潮流 尻改

有冇解下呢題
學生問我唔識答

得C最尾個1係單數
其餘都係雙

利申9up

10010011係雙數

4個1 唔係雙數?

a 00111111 前面5個1,even parity check 所以最後要係 1 先有6個1

b 10000010 前面2個1,已經系even number,所以最後係0

c 10011011 前面4個1,如果要岩,最後應該係0,因為1要4個,但而家變咗5個,就有error

d 00110101 前面3個1,最後要變成1,先有4個1,先可以岩
我喺考2018
請問各位喺點樣操past paper?齋背LQ ans?

DSE > CE > DSE > AL > DSE
咁都無5就

DSE

有冇解下呢題
學生問我唔識答

得C最尾個1係單數
其餘都係雙

利申9up

10010011係雙數

4個1 唔係雙數?

a 00111111 前面5個1,even parity check 所以最後要係 1 先有6個1

b 10000010 前面2個1,已經系even number,所以最後係0

c 10011011 前面4個1,如果要岩,最後應該係0,因為1要4個,但而家變咗5個,就有error

d 00110101 前面3個1,最後要變成1,先有4個1,先可以岩

總之就係數有幾多個1 連埋parity bit
用奇數檢測就應該有單數數量嘅1
用偶數檢測就應該有雙數數量嘅1

但係如果錯2/4/6/8個bit就check唔到
同埋調換錯誤check唔到
你地做2D program題目會唔會用鉛筆做?
好似易改答案 但又驚SCAN唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞