貓仔係咪一定要絕育﹖

14 回覆
2 Like 4 Dislike
新手又野想問,請各位指教。

小弟宜家有隻一歲男仔。我仲諗緊同唔同佢絕育,基本上我唔會放佢出街,亦唔打算搵隻貓女返黎,我都唔介意佢發情時亂叫亂爪同屙尿。我唔想幫佢絕育係因為唔想佢無啦啦要受一刀,目的只係為左主人啲財物唔會爛同嘈住我。

不過又有人話絕左育係會健康啲,但我唔明,因為明明唔絕育先係天然架。

但我將來可能會養多一至兩隻貓仔,如果全部唔絕,係咪會好易打交﹖

現時係日本,我打算下年帶佢返香港,如果要絕都係到時先絕,貓仔果時大約兩歲,又會否太遲﹖

請多多指教!
另外,隻貓一歲,4.6 kg 算唔算太重,佢係美短。
你肯定唔會嘈到其他人?
係咪名種打算配種要留條後路呀
絕育
我所有的貓都絕育了
你自己諗想扑無得扑咁既感受囉 唔絕育反而對隻貓唔好
我以前都好似你咁諗
但最後都係絕咗
未絕育個陣佢發情發到24/7咁搵嘢un
甚至un到個樣好辛苦伸曬脷虛脫咁
最主要都係因為un公仔個啲佢發洩唔到
(我甚至比埋手指罅佢un 諗住希望佢發洩到實在太on9)

最後同佢絕咗育之後佢活潑返
唔再日日淨係食同un
肯玩下玩具跑動下同埋瞓返夠時間
老實講 最簡單做法就係留意佢一歲前發情期係咩情況
隻隻貓都唔同 絕育有好有唔好 如果佢未去到完全搞唔掂既情況都唔打算帶佢絕
多謝各位意見。
男仔貓絕育好簡單,唔係咩大手術,十分鐘搞掂。同埋如果唔絕育,有機會一個大問題係佢會噴尿,有D主人會話到貓仔噴尿先去絕育,但當有噴尿習慣后先絕育,佢未必會改到習慣。換言之,佢有20年命,你每日就要幫佢抹尿20年。
同樓主一樣諗法
好唔忍心貓貓做手術
兩隻都仔 快一歲
樓主決定成點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞