有無人覺得自己一世都原諒唔到屋企人

46 回覆
41 Like 1 Dislike
依排好多人無工返無學返
見屋企人嘅時間多左好多
日日都聽到有人同屋企人嘈交
一日聽到三家人嘈都有

點解好似屋企人先係最難相處
你地嘈到我都聽到
唔好意思 我大聲左
以前一直以為關係好好,到早幾年對多咗磨擦多到仆街,日嘈夜嘈。原來一直都冇了解過對方咁但對咗成十幾廿年。係對多咗大家有調節吓、互相遷就吓先叫好返。
第一步好難
主要都要大家肯就同埋有個人肯幫手調節同關心全部人(我
屋企冇日唔嘈 煩9死
以為見到自己
佢哋成用佢地舊尺去量度人
我地點都唔會岩
華人父母最叻用武力來增加自己威權
扭曲小朋友心靈
正仆街
「天下無不是之父母」根本就係維穩第一步,禍害家庭及整個社會!

https://lih.kg/1059599
不能同意更多
「天下無不是之父母」根本就係維穩第一步,禍害家庭及整個社會!
https://lih.kg/1059599
好多時同朋友傾訴 佢地會叫我唔好咁計較 試下原諒屋企人 大佬我由細比人打到大 仲拎埋刀 點原諒呀 我到而家仲會發惡夢
有次坐輕鐵,見到有個老母一巴一巴咁打個仔,
個仔得7-8歲左右,係咁喊
屌你係人係鬼咁比你當眾打、侮辱、無晒自尊,喊都好正常啫(小朋友又無能力還手)
但父母最興講乜?「你仲喊?!」然後再打得大力啲!都CLS㗎!
嗰一刻我好想起身屌柒個女人,就算細路幾錯,都唔應該大庭廣眾羞辱佢,細路仔永遠唔知自己錯乜,但永世會記得你咁樣打過佢
到我有勇氣想制止嘅時候,佢地已經落咗車
個仔仲係喊到收唔到聲

我諗起我老豆老母都係咁唔講道理,乜睇唔過眼、講唔贏就用拳頭解決問題!
細路仔永遠唔知自己錯乜,
但永世會記得你咁樣打過佢
咁撚勇拎刀斬自己仔女
又唔見佢地對住外人咁柒惡?
只識欺凌弱小
閪人見得多
但對住自己仔女都咁閪嘅就.......

都唔知生仔女出嚟做乜鳩
生出來虐兒,擦存在感
唔撚識戴套㗎?
比屋我住,我忍

好過忍D外人
我都成日發惡夢比屋企人強姦或者摸 但現實係冇發生過 因為細個成日比人打就有呢d陰影 而家大左keep住都會發呢d夢 有排試過一星期發幾次 真係搞到人都癲 我從來唔會同佢講野 當佢透明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞