大家點睇兩年後樓價?

306 回覆
35 Like 91 Dislike
3個人真係有D 細

市點睇.... 有需要就買,唔洗理太多人講咩,未打算到就租住先。
明白了
好多舊樓都係300零呎兩房, 但間格實用其實兩個大人+一個BB係夠住, 雜物多就租個迷你倉, 但單支舊樓要換樓係好撚麻煩, 但出租點都有市場, 如果收入夠供多層, 不如轉個目標, 例如小朋友升小學前買多層

不過前題係你唔生多個B
其實你供緊自住樓,換唔換樓都好,樓價升跌對你影響唔大。樓價升,你可以賣貴D,相對你買番的新樓咪又係貴D。反之亦然。

反而對你換樓最大關係的,其實係你收入的增幅和呢兩年儲到幾多錢。假設現在你二人月入60k,你地可做到五百幾萬按揭。但幾年後二人升職,揾到100k,就已經可以做到近千萬按揭。樓價點升都唔夠你人工增加帶給你購買力的增幅。當然,如果你人工唔加,你都唔駛諗換樓。

另一項就係你現在仲儲到幾多錢。要供樓,按道理儲唔到幾多。但如果你仲可以一年儲約20萬,其實已經可大大增加你換樓買8M以上的能力(我假設你現在做9按,咁你到時只做到8按,即係你要多D首期)

最後,如果一定要計,你想換樓的話,最理想係樓價跌+你人工加+你儲到錢。樓價大升反而不利你,除非你人工仲顛升得快過樓價。
睇需要喇,最主要係你覺得自己收入穩定,最緊要量力而為。
自住樓,升跌對你關係唔大,平賣平買,貴賣貴買,到時賣得先算喇,依家諗黎都無謂。
依個時間可以諗下點儲錢,增加收入,諗下點樣俾老婆bb更好既生活。2個人住300呎夠夠住,但多個bb就真係另一個世界,見到佢連係屋企爬既地方都唔夠,你自然就會想住大d。

不過樓換樓真係好煩,做之前要做定功課。
我都有諗過
結左婚 再單名做9成買多層得唔得
本身丈夫已經單名有層做9成
唔得
Hkmc唔會批
咁夫妻各持一層 係咪要其中一層做5成按先得?
最重要係你兩個搵幾多先?
咁如果兩夫妻結婚前各有一層9按樓
結婚後會唔會call返mc果畢?
過左海就係神仙啦,邊個check
https://youtu.be/xgmnjzf4hiI

吳龍飛 (投資者 / 淡友) : 經濟有史以來咁差, 今年跌10-15%

VS

美聯AA 布少明 : 成交量增, 剛需撐市, 自住必買

咁一係舊果層升值好多黎加按或轉按
先可以做到夫妻各持一層?
「如果第二層樓真的想申請八成按揭,唯有當初第一層物業轉按時只申請六成,按證保險公司才會接受,原因是他們只接受夫婦一層物業以「自住用途」申請按揭保險。」

定係將第一層物業賣俾另一半時將售價降至做6成按揭都無問題既價位?
咁不如一舊水賣俾老公得唔得?
你不如做下功課先啦
真係唔批?咁d人換樓個個都先賣後買 或新個層做6成?好難喎
呢個真,馬拉樓澳洲樓都年年貴
仲想跌到一百萬兩房
可能係地主鬥反你
鳩吹?
我都係上年年中買 屋苑 舊樓 2房
用前後同型單位成交價 同ccl 計
我係買個一刻 已經係 低過市價大約10萬買

依家 計返 都跌左30幾萬

咩單位咁把炮升1成多d
唔小事,香港地買樓先最大件事,好多人供樓佔五成人工
但大陸外省人移居上海深圳的門檻比香港低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞