浸大黃店(餐廳)告急

372 回覆
330 Like 16 Dislike
舊校cafe都好食喎
Push!
推 加油!
利申 我都覺得500落樓係誇,有住過hall

但學你話齋300 400晚餐我都食過
而且lunch time $60如果你住hall會唔會成日去?
可能你有錢啲,我讀咗咁多年都係食過幾次
個個人一個月食一次點夠佢俾九龍塘地段嘅租
真心日日住hall都會食平啲hall can/aab can
真係想食好啲會同frd食九龍城/又一城
當然係黃店就會再支持多啲
但正常係好搵唔到原因成日幫襯我唔覺得佢好食
你食個時係咪未轉做小小虫打理啊?
咁講,出去食係有啲平d可能2xx-3xx落樓,但嗰d餐廳用平價料cap你三至五成,呢間真材實料,貴就貴d,但絕對對得住個價錢
你食開咩😂😂
出面酒店級數差唔多
係環境冇咁好
住左4年
差唔多隔日食一次bb can lunch
住4年。。。。
洋葱大蒜risotto 都要$130???
我自己煮唔好?
我唔係踩佢
佢唔減價 真係聽執
咁唔好做囉間嘢
仲開得咁隔涉
做得咁高檔 預咗經營艱㗎啦
愛莫能助

佢應該做多啲優惠外賣就真
尊送去九龍塘啲住戶
不過九龍塘啲人咁有錢
自己煮仲好啦 熱辣辣
窮人未出街食過嘢?
其實出街食,一定樣樣都貴過你自己煮㗎啦,因為人哋係要鋪租燈油火蠟,你唔駛。你咁講乜餐廳都唔好做
佢最錯就係呢個價位,又唔算非常之咁好食,但開係大學裡面
唔知道 開左個post咁多人討論 夜啲解答下先 咁岩見到你一個食都無食就係高地評價 優先答左你先

同埋個post唔係我開 都唔係想罵戰
其他野會約略回答下

第一樣 依個risotto只係幾個月前 賣左兩星期 一早已經唔係度

個飯唔係你想像咁簡單
唔好再用成本黎計 或者表面黎計
出街食既價錢
我個洋蔥大蒜risotto
首完要用好多個鐘低温煮一啲洋蔥等佢慢火出味唔變色 再整番個洋蔥cream配搭落去
再有低温煮既leek係上面 用好多火心機時間去煮 仲有其他既配料
你覺得平 無肉 係因為依個係素飯
牛油幾多錢你知唔知價
cream幾多錢 你知唔知價
risotto貴過白飯幾多錢 你知唔知價
我唔理你覺得cafe仔 點解有啲7x都做到
我做唔到 人地落乜我落乜 又會唔會水汪汪?

唔想解釋個原理 明就明 唔明就唔明
太平館原味梳乎厘 我十幾年前去食 百幾蚊個 cost 料錢可能6,7 蚊

小南國定利小國 十年前食 9舊燒腩仔
賣80蚊 會唔會話你食燒味有埋飯都係廿幾蚊?

茶記 揚州炒飯 料錢 10蚊内 賣$5x, 6x
個個都去食 咁係咪會屌?

幾高興有連登依個平台可以發生
唔係好多餐廳 俾人一味屌 回應下機會都無 多謝
學生見到呢個價係唔會想食
你應該係無去過浸大正常上堂lunch hour嘅bb can先講得出呢個claim
而家學生都冇
個位置又遠
食個西餐都知正常價
你知唔知好多西餐廳佢問你飲唔飲水
佢轉個頭會開支水俾你 法國蒸餾水$130兩支
你同d藍絲講好遠唔支持有咩分別?
叫到外賣既咪叫外賣囉,叫唔到都唔洗係度潑冷水
咁多間黃店告急 點解要去嗰間?

食物又唔係特別好食 又唔係特別平
服務又唔係特別好 又遠
外賣又冇優惠

黃店唔係大哂要人老奉支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞