原來OU一早已經超越左HKU

113 回覆
421 Like 7 Dislike
有啲 tutor 會同你講邊幾課重點
唔知其他行業點,但我做銀行無degree嘅話公司唔會比你升到M,如果你真做得嘢嘅公司貼錢比你讀返個學位
Agger

我當年Asso top up year 3 OU BBA
點知原來OU year 3教嘅嘢同個喺Asso已經讀過曬
結果唔點上堂都屈GPA 3.5 Grad
OU 成績唔拉curve????
邊個講架?????
利申:teaching staff
考評局都話自己唔拉架
心知肚明啦屌
啱呀!
我個陣讀完asso u都入唔到
過左幾年報返個DL讀
咁耐以黎淨係上過2次堂
上完都唔知啲tutor up嘜鳩 自己睇notes都冇咁嬲
最後一科都冇炒過順利畢業
話就話唔拉curve 不過我始終覺得我pass到係因為啲同學夠廢
我覺得係真 聽聞好多quitU
比著我都冇動力讀到畢業
超越到我地樹仁先算啦
講事實點解咁多負評
大撚把三大八大吹水科grad
都係做埋啲冇技能非專業既濕鳩工
晉升機會都唔會睇學歷
如果純粹想呃個學位黎搵工
我勸你都係唔好晒時間晒金錢
我自己睇過ou啲會計卷
都幾難下
入黎就係想睇足篇 咁都冇

想通了,即將要和社會接軌,
就職後要拼盡全力 賺錢,拿取權力。
會首先經 香港公開大學BBA(C&G) FT. 進場,先拿Degree。
然後一邊工作一邊拿Master,以最快速度上位。
成功KO第一捅金後,我才能繼續實現夢想,理想。
(搞樂團,養孩子,父母,去幫有需要的人)
4年 Business Law, 將來就可以用法律監管公司各個部門。
又要負責幫公司和 港交所,稅務局聯繫。
更加可以有能力為公司制定未來政策。
表現好的話可以入董事會。
簡直是公司主力核心。
我迫不及待好想玩玩了。
事實就係咁,d人永遠活係夢想到,負評預咗啦,個個連登仔都月入50k
師兄 無沙紙你連入場卷都冇 做得啲咩工 做飲食做倉呀?
做個文員都大把人係拎住degree啦
上面位巴打讀OU都叫做有degree入行呀 你叫人有大學垃圾科都唔好讀
活係夢想個個係你呀
HKU學生幾十年前開始係Hall念力上堂添
Lecture Hall得蝗蟲
低學歷既人特別鍾意講讀書冇用
自己死唔緊要 唔好害人呀 出過黎做野都知學歷幾重要
唔怪我我有啲科好有信心pass都要re sit
另一科預咗炒,最後pass咗
ocamp 識果班第二年得番一半仲讀緊ou
一係讀唔掂 一係轉讀其他野
何謂低學歷先?我都係degree holder,咁又點先?我冇叫人唔好讀喎,不過係我未講清楚,我偏向買個學位好過浪費時間讀垃圾科
紅磚都唔拉curve
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞