一食過啪咗兩粒維多c⋯⋯

13 回覆
1 Like 2 Dislike
是咁的
啱啱沖維多c飲嘅時候整濕咗另一粒維多c
於是我就掉埋第二粒落去 兩粒沖一杯飲埋

啱啱查咗

成年人每日維他命C攝取上限約為1000毫克,由於維他命C是酸性,如果進食過多,可能造成腸胃不適和肚瀉,本身有尿道問題更會增加患腎結石風險。

市面上的很多例如「維多C」等水溶片,一塊已含有1000毫克維他命C,已經達到成年人每日最高攝取量。

想問下淨係會肚屙?
一次半次飲多兩杯水is ok
無腎病既話
會sa~
食返啲嘢飲多兩杯水
有咩問題?我有時食3粒
因為呢幾日未必得閒 食定先
Thanks咁多位巴打 啱啱飲咗大大碗湯
個心定返啲
我見佢話攝取過咗每日上限都只會排返出嚟 所以一粒就夠
味玩野 維c酸極有限 你買杯酸奶仲酸過佢 而且食多左屙尿會平衡返 你話食多維a就話會出事 仲要大肚婆或者一次食超多先會出事
維c根本可以當糖食
Vit.C supplement多數係1000mg per serving
其實成年人每日用500已經好足夠
Vit.C係water soluble vitamin (水溶性)
食多咗 多餘嘅量都會經尿液排番出體外 唔洗驚
換言之 多餘嗰500等於癈嘅
所以通常一粒會建議啪開一半飲
至於點解話食多對腎唔好
係呢類沖劑係用好多鈉(sodium)去幫佢防腐
你可以睇佢營養標籤 往往沖劑supplement
鈉含量都好高 所以有腎病人士要慎用
樓主正正常常人一個 飲番多啲水排番啲鈉出黎就ok
利申 營養撚
上限好似係2000毫克
兩粒岩岩好
R.A.P
你唔係成個月都咁食就冇事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞