警方破解到iphone xr但破唔到google pixel

83 回覆
23 Like 5 Dislike
一年License無限更新

只能話一係用最新iPhone
一係用日系機
Cellebrite似乎對日系Android最難入手
你學咩人知…
三星同大陸公司合作,有保家智識你都無撚用,一樣匪共監管
仲記得之前FBI破解唔到iPhone嘅fake news係咁傳

明明係美國法院唔接被破解嘅資料做證據,因為破解得就有機會被修改老屈
用iphone就password set長d複雜d, 好似黃之鋒咁4 code就死硬
冇security chip 嘅android應該易hack過iphone 但係google pixel 3以上有titan m
利申唔識
Titan M
唔只4 digit 其實6 digit (一百萬個組合)對電腦黎講都係小菜一碟
但如果係文字密碼加符號就唔同講法
即使系統加密法幾完美都好 個password廢就乜都冇用
即係除左pixel外其他an機都破到?

同埋set pw 要數字英文混合仲要長先安全?
日系Android要經過日本政府check清楚安全先可以喺日本販賣
我覺得就安全啲嘅
利申日水pixel用家
理論上最好就
英文+數字+符號就最好
唔得嘅話都起碼數字+符號
大細楷英文數字符號
記憶中好耐之前嘅日版Sharp Android 機已經係root 唔到
an俠:買過部,最緊要hack唔到
pixel 接近Google 推出系統最新嘅系列 換句話所有安全更新最新最快
我自己係佢fans 可惜啲機愈出愈麻麻
諗起平時公司電腦逼你幾個月換一次password
個password要有齊大細階/數字/符號
仲要唔准有字典嘅字
你6 digi 又係幾十個鐘既事,不過10digi 打後就幾何咁上,10digi 9千幾日
成日有人問用邊部電話最安全

其實近年大部份電話都有 full disk encryption
即係你既所有資料係用你個密碼加密
而部電話熄左機之後係唔會記錄密碼
唔熄機一般又好難run破解程式
所以要拎資料基本上都需要你個密碼

即使 Security Chip 被破解
通常只係可以加速/無限撞密碼

tl;dr 咩device都好密碼先係最主要
唔好用4位pin之後瀨咩phone被破解
長;大細階;數字;符號 起碼要中兩樣

仲有除非你確保到自己部電腦絕對安全
唔好iTunes同步(iOS)
或者authorize adb/dev mode(Android)

屌 即係你明知自已高危仲用 4-digit number 係做乜撚野
https://t.me/hkmaplive/1440
情況同WINDOWS 多病毒, MACOS 少病毒一樣姐
其實 APPLE都有T2
係無password情況下cellerbite抽出來都係開唔到
所以班狗一定係爆左個gphone個password出來
吊你老母 唔撚用手機其實先係最安全
樓主可以穿越時空返回去你個石器時代
反正ios大把更新 不如担心下你部垃圾An機算把啦
利之所在,殺頭生意有人做,蝕本生意無人「喉」,不嬲都係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞