到底用 VM 安唔安全?

12 回覆
0 Like 1 Dislike
標題表達得唔好。
意思係:例如要用 Internet banking, stock trade 呢啲安全要求高嘅動作, set 一個獨立嘅 VM 俾佢會唔會安全啲呢?呢個 VM 只係做一啲"安全性"行為,唔會 browse 其他網站。
我公司直頭一人兩部pc
trading related 係第2部pc仔做
部機只有intranet
要睇埋network
如果直接將個vm暴露、host中毒可以經network走埋入vw嘅話,都係得啖笑
要睇埋network
如果直接將個vm暴露、host中毒可以經network走埋入vm嘅話,都係得啖笑
c Hing 講係咪virtual network分segment, 放第二個subnet 或者另外一個 class ?
直接擺係另一個private subnet B
subnet B set whitelist , 只allow access trading server
我都想問好耐. 其實點樣set 個environment先係安全?
你expose咗個host subnet點都唔安全 傻閪
首先用 linux 先
每個 network 要求唔同,無一個標準答案。
我嘅做法主要嘅係:
1. 將一啲唔用嘅 port disabled
2. 建立 whitelist, 盡量限制可以去到嘅網站,可以用到嘅 services 呢啲大路嘅嘢。
3. 根據你有乜嘢 services 逐樣去放。
4. segment 唔同嘅 subnet, 逐個 subnet 改唔同嘅 rule, 例如有啲可以出街,有啲只可以玩自閉。
呢個係我以前嘅做法。
或者等其他人補充,順便我都想學嘢。
Micro segmentation?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞