(電腦白痴第三回)原來我要既係Internet Security軟件!?

17 回覆
1 Like 3 Dislike
經一位賣電腦既朋友調教一輪後,發現原來自己唔係須要AV(即 Anti-virus)軟件,佢話WIN 10本身已有不錯的殺毒功能,買AV實屬Side錢。反而我須要既係能防止黑客入侵既Internet Security(IS)軟件,他首推K牌子既IS,一機三年,盛惠港紙$320

由於我有時都會係部Desktop度做下銀行轉帳(如HSBC) ,咁佢就話我其實都要裝IS的

各位Ching C姐點睇? 我係咪真係須要IS,以前都未用過。如要裝,K牌子係咪好嘢?唔該晒!
保持social distancing驚閪病毒咩
利申:熄晒所有防毒
咁extreme???
佢講得無錯,今時今日防毒軟件(antivirus)重要性大幅下解
反而防火牆(firewall)、反惡意軟體(anti-malware)同釣魚郵件/虛假網站檢查(Safe web checker)更重要
統合一齊就叫做Internet Security Software

不過每一樣分開都有免費
當然通常比唔起收費既User friendly, 而且間中會單廣告叫你升級收費版
有錢咪買Internet Security Software囉
Valuable advice!!! 多謝晒Ching
如果淨係用Chrome上網,唔洗裝AV, IS啦
想問下,小弟啱啱轉用Windows機,
有裝要俾錢嘅防毒,但係成日上網尤其睇片嘅時候,
會無啦啦開着左我個Webcam, 熄咗Chrome個權限都係咁, 有冇辦法解決
係咪真架???Chrome真係咁強!?

阿媽我依家好Confused啊!!!

兄台,小弟都係一個電腦白痴,而且白痴程度驚人,我肯定無能力回答你。但憑我近日收集既情報得知以下幾點,希望可給你/妳作個參考:

i) 防毒(Anti-virus)軟件係唔同互聯網保安(Internet Security)軟件既

ii) 今時今日,互聯網保安軟件比防毒軟件更重要,因為要防止駭客入侵,盜取你既重要個人資料;

iii) 單計防毒軟件,Win 10已跟埋自家的免費防毒軟件,性能也很強大,絕不比坊間的免費(甚至付費)防毒軟件差,所以Windows用戶實無須刻意再安裝其他防毒軟件,即使是免費的也不必

THE END
如果你冇亂教過咩setting,應該都已經俾人hack鳩左了
我都熄曬 開電腦 只係為開電腦 開完一陣就關
我而家用有色貼紙貼住左個鏡頭 但有無得救返部機呢
AVG Internet Security 好唔好?
上網睇有兩年免費用
其實無啦啦唔會去到自動開cam咁嚴重
你有冇裝過支那software? 或者上過咩網?
事實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞