睇返轉頭,當年覺得譚詠麟好過張國榮嘅人真係痴撚線

634 回覆
2411 Like 33 Dislike
人死咗比你哋吹大啫
當年個個話Danny仔咪嘴啦
死咗咪又上神枱
是你的聲音 靜靜燃亮這份愛
貪錢舔共有得醫,大膠食人係两千年,無得醫啵
可能對你身心的汙染大,使你更易成為一隻港豬呢。
無心睡眠係一個分界點
打後係哥哥紅D
支持屌譚伯支持警暴
但哥哥講過 唔鐘意兩邊fans對罵做比較
尊重下先人
山花你幾大?
早期講兩個其實都係唱當時的大路歌曲,即係日本改編歌。果個年代日本風就好似依家的韓風咁,在香港相當流行。梅艷芳都講過自己偶像係西城秀樹。到兩人都大紅之後,校長都係隨著年代潮流唱大路的歌曲。而哥哥就除了大路的歌曲之外,開始唱一啲自己喜歡而又比較小衆的歌。到後尾話退出(當年係89年係即64果年,所以好多人估佢怕咗共產黨急於移民)。之後復出唱啲歌就更加唔大路,其實佢都算係有個性同品味的明星。下面首歌響果個年代完全唔係大路嘢,比著校長一定唔會選擇唱。

https://youtu.be/-RXJUj8z0D4
霸王別姬 哥哥是有功勞
但這部戲 編劇 蘆葦 大幅度改編了李碧華這本三流小說,
導演陳凱歌,攝影顧長衛,鞏俐張豐毅等眾多角色才成就了一部華語電影經典之作。
這是集體之作,並不是哥哥一人之功。

今年奧斯卡頒國際電影前,有致敬以前知名度很高的外國電影花絮,其中有 英雄 臥虎藏龍 花樣年華 重慶森林 霸王別姬
霸王別姬部分 只有 鞏俐和張豐毅碰杯鏡頭
可見西方影人對鞏俐的關注多於哥哥
https://youtu.be/BbBM9yQ1rG4

而同樣李碧華小說架構的電影《秦俑》(導演 程小東 編劇李碧華本人),其電影地位卻不高。

這就是兩部戲極大區別,編劇導演很重要。
倫伯唱歌唔差
不過只可以用唱歌的水平計算
哥哥是歌影視三棲都得
80年代,佢地兩個既fans嘈到面紅耳熱,勢不兩立咁
估唔到一個死左,另一個變左藍絲廢老
新一代依然拗緊邊個好啲
都真係前無古人
正所謂生不逢時,霸王別姬的劇情明顯有政治色彩,仲要係共產黨同國民黨兩邊都得罪晒,其實以哥哥呢套戲的表現,台灣香港是但一邊都應該攞到影帝。
你咪預撚伯係市井 即係唱下k歌
其實校長同哥哥有啲似90年代的劉華同黎明。一個歌迷大衆化啲,另一個歌迷比較中產。
樓主:我唔識欣賞粵曲,點解啲廢老口味咁差
唔識欣賞譚詠麟個唱腔
拍唔到春光乍洩唔代表佢唔靚仔嘅
依家把尺佢唔靚仔姐
事實當年好多人都覺得佢好靚仔
利申覺得哥哥好好多
但唔代表佢個樣係果個年代唔靚仔
你攞依家個標準去度佢緊係唔掂
加埋佢依家個樣老咗殘咗又撐警
自然大把人覺得佢好差
平心而論 佢唱歌事實係掂嘅
佢啲震音唔係人人做到又好聽
大把人學佢唱震音 李克勤果啲
都唔係個個唱得掂
哥哥唱啲歌比較大眾化啲落disco會聽多啲
所以各有千秋
撇除政見呢個因素
譚伯又未差到你地口中講到咁嘅
我覺得佢frd啲歌其實都唔錯 只係無再自己作曲 大部只做編/ 監
末代A level
當年譚詠麟係實力派,啲歌首首唱到街知巷聞,張國榮只係偶像派…
真野唔好攞出黎講
佢次次都比蛋記嘅玩死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞