睇返轉頭,當年覺得譚詠麟好過張國榮嘅人真係痴撚線

634 回覆
2411 Like 33 Dislike
Danny仔唔同sell法
應該好難keep到幾十年
如果唔夠產量 保持唔到既有質素
只能及早急流勇退
留返個美好印象

歌神就係見好就收
留返d經典慢慢J
仆街,我成日loop無心睡眠
所以唔應該再攞佢嘅政治立場黎討論同比較
講埋啲咩未死係藍係黃 好唔尊重
雖然自己最鍾意Danny
但我都覺得佢live 係差少少(睇YouTube片睇返黎)
我都係啦
尤其玩咪stand同埋中間段舞
但如果依家有人咁跳你試下啲人會點
其實聽到唱腔有過時 即使係哥哥都一樣
小眾人鐘煮嘅歌 佢到依家仲出歌 無退出返屋企煮飯已經好好
屌你吖,呃正評

正評咗
我都鍾意聽danny嘅歌,可惜早走,如果唔係更多人識佢。
唱腔都唔撚同 點比較呀
要比就比佢地點演繹啲歌 感情抒發果啲
同埋歌曲種類 舞台依啲點睇都係哥哥贏

同樣係溝女歌黎比唔知點解撚伯硬係有油膩感
我做一個公正評論
85-88 校長紅DD哥哥越追越貼
88-90 哥哥超前左又係DD咁多
9x年 哥哥復出二次爆發左一波
校長歌路窄造成佢90年後完全突破唔到自己永遠官仔骨骨一個look不停食老本
哥哥復出後唱同志歌形象感覺比較大膽前衛貼近時代
總結
紅嘅強度係校長85-88勝出
紅嘅闊度係哥哥兩波勝出
哥哥唱歌唔係賣喝功,本身都係好多好俗嘅情情塔塔歌。但佢拍戲方面太屈機,太多主題曲都交晒比佢唱。尤其復出之後,拍左好多經典戲,有好幾套藝術成份極高 (霸王別姬, 金枝玉葉, 阿飛正傳), 嗰陣啲歌品味上超過晒之前啲作品,包括譚詠麟嗰堆k歌。

所以先有後期人氣反cup譚詠麟
好公平講,麟伯如果早20年死,連登仔一定吹奏佢
歌好唔好,型像係幕後有團隊塑造出黎既。
但幕後人品,觀眾有眼見既
係品味嘅問題
80年代香港人品味應該未夠國際化,撚伯比較通俗易明;哥哥走嘅路線比較西化,不嬲反叛,大眾俗人未會咁易接受/識得欣賞。

後期香港新一代接觸多外國文化,睇返哥哥d出品就會識得欣賞。

始終哥哥藝術成份高太多,撚伯真係純粹一個普通阿伯廢老。所以有人形容哥哥係貴族,撚伯係凡夫俗子,其實幾中
有啲on9仲話如果哥哥未死可能都會走去撐警
無可否認倫伯當年係勁d包括唱歌
但哥哥有佢既魅力
就好似黎明唱歌唔勁但一樣超紅

當年鍾意哥哥
agger
論唱歌
一個感情豐富但技巧一般
一個技巧熟練但感情生硬
前者稀有 後者一街都係
同梅姐一樣,哥哥暗啞底係比中共Ban左,你覺得佢會係藍?
exact7ly
好記得佢oscar頒獎,俾個高嘅鬼佬partner吊住個得獎信封, 蟲生要跳高攞,跟本只係識功夫嘅小丑
張國榮係藝術家 而撚伯只係一個歌手 僅此而已
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞