有無德文撚係到?

73 回覆
3 Like 0 Dislike
Deutsch=schwer
Guten Tag
我都停一期 反正online個feel真係差好遠
德文-->德國*
有無人有online resources recommend? 劇啊 podcast 啊個啲乜乜77
可以呀
dw.com 幫到你
有冇啲現代啲嘅劇推介下?
想練下Listening
正常都唔會一次過學曬四格
背咁多野係人都會撈亂啦
我係Podcast 聽 Süddeutsche Zeitung 嘅 Auf dem Punkt,每日大概十分鐘
網上有好多資源 襯wth/停課多啲上網學下無咁悶
我開始左無耐 試過唔同方法 希望你覺得有用

Apps:
Duolingo - 好似小學啲學習遊戲咁 不斷重複配對 英德互譯句子 聽錄音打德文 同講德文句子

好處
- 洗腦式學習 唔識洗到識 兼入哂腦
- 好似玩遊戲咁 有公仔 龍虎榜 會草xp 鑽石去買道具
- 有forum交流下心得/問問題

壞處
- 比較忽略文法 得電腦版有得㩒grammar notes睇下
- 某啲字嘅出現率好高 導致你淨係嚟嚟去去淨係識得嗰幾粒字
- 句子好簡一 有啲仲好騎呢 my daughter has two problems/we are ladies, not women, right... 實用性偏低

評語
- 適合初學者草詞彙 打好基礎
- 少寫作同說話嘅訓練 題目比較死板 唔係好實用

A1-Deutsch (VHS) - 德國政府官方app 題型比較多 有情境題 睇片答問題 讀句子 寫作 mc 填充...

好處
- 除咗做apps啲練習之外 每個user都有個德文老師 可以同佢message 佢都會改你啲寫作練習
- 題目比較貼近生活例如街市買嘢 同朋友傾計等等

壞處
- 一開始已經出短句 難度比較高 每個lesson教嘅嘢都好多 要慢慢學 可能每個練習要做幾次先記得好啲
- apps有bug 有時做完練習話你冇做

評語
- 實用性比較高 但係要慢慢嚟 一開始係有啲迷惘 有基本詞彙底更佳

Busuu - 介乎係duolingo同vhs之間

好處
- 自動save低你比較弱嘅生字 可以針對嗰啲重溫 唔使重複啲已經識嘅句子
- 互助community 德文母語user會改你啲練習 你又幫番啲學緊中/英嘅人改練習

壞處
- freemium啲功能少到仆街 lock左a1差唔多一半嘅course 仲要係grammar 同寫作說話練習

評價
- 如果唔課金 就要搵其他方法惡補佢lock咗嘅功能

Apps暫時係咁多 仲有書同website唔知post唔post好
歡迎巴絲補充
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞