日本wh儲唔儲到錢

47 回覆
1 Like 12 Dislike
My Japanese friend Sumio's new chairs are covered by protective plastic sheeting. His new television is covered with plastic wrappings. Did you know that seventy one percent of the earth's surface is covered by water? On Mars, twenty three percent of its atmosphere is covered by carbon dioxide while eighteen percent of it is covered with carbon monoxide.
想儲錢應該留香港食屋企住屋企
去wh衣食住行樣樣都要自己俾錢
唔係唔得要好慳囉
咁你去wh為賺錢定係為咩先?
如果係前者就唔應該去日本
澳洲等應該仲好搵吧
同埋要扣20%
如果打算長留日本 做毒撚宅男咪儲到錢囉
過到呢種生活唔好話日本
香港都可以好多地方都得啦
Btw 係日本工作最重要唔係人工
係你番果份究竟係咩工?
可以好西架
唔只支那,仲有大把越南菲律賓南亞人
留日本做毒撚實會儲到錢啦
分分鐘使得仲多
做果d追星課金買idol野既宅男咪儲唔到
做到咁洗乜去wh 為咗慳錢0社交我不如返香港搵錢得閒黎旅行
儲唔到
人工十幾皮,交屋租水電煤已經無左成三分一
仲要養車、交車保
加埋要每個月睇醫生
如果唔係武漢肺炎
今年就辭職返香港算
好難儲得多
如果你唔係住share house,屋租水電煤全部食自己,仲要俾網費電話費國民保險
一開始住嗰邊又要洗一大舊錢(敷金礼金)
住咗2年個人覺得日本咩都係講錢,尤其係電話夠期要轉台都要俾差唔多成萬円出嚟(而家法例好似改咗)
一個月揾得廿萬頭円,其實每個月可能洗下洗下剩得好少
除非你好有自制能力,唔好點亂買嘢出去玩食好西都有可能嘅
好睇個人嘅,香港儲唔到錢去邊都唔得
個陣做酒店返深夜班
一個月20-24萬左右,已扣稅(唔知點解佢地冇扣20%)
仲有就算係part time做夠半年,有10日假,可以問下公司係咪要消化哂佢定可以辭職個陣換錢
我做左9個月,走個陣拎多10幾萬有給嘅錢fat fat
跟住搵左第二份工轉working visa
絲打依家仲響日本打緊工
睇你有咩料
一般日文水平只係去wh 一定儲唔到
講真去wh 唔係為儲錢啦吓嗎
係呀,係日本已經幾年啦 搵左份full time 唔想返香港
adore 未來係準備永住?
宜家疫情咁,都唔知仲有無呢支歌仔唱
未諗到咁遠住我有排都未到永住
咪返香港啦
基本上你有工簽 = 無限續期
無啦,工都未必有得翻
hi 絲打可唔可以講多啲
因為有機想兩年後去日本wh
我見到依家有做agriculture嘅工(我估係harvesting)
都有250-300k一個月 仲要包宿

目標唔mainly係想儲錢
但有諗法係期間識下朋友同埋玩下日本就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞