中銀香港承諾疫情下不裁員不凍薪

112 回覆
46 Like 105 Dislike
中銀香港副董事長兼總裁高迎欣承諾,在香港面對新型肺炎疫情下不裁員及不凍薪,相信今年加薪幅度沒有變化。

他表示,集團去年雖然成本收入比率略高過前年,但相關比率仍相對其他銀行低,認為仍有空間及能力為未來投資,包括投資於人力資源及科技。

他指,雖然疫情為集團經營發展帶來挑戰,亦為業務帶來壓力,但認為只屬短期影響,集團仍以植根於香港作為長遠策略。他又指,去年集團經歷社會事件,今年就面臨疫情挑戰,更應該感謝員工的付出。

https://hk.finance.yahoo.com/news/中銀香港承諾疫情下不裁員不凍薪-112843624.html

算係咁
支銀不嬲都好似政府咁唔炒人ga啦
個啊頭逼走你話咁易啦
疫情下不裁員不凍薪
疫情完之後就

香港老闆10個中有9個都係仆街
炒你要補水
梗係等你自己走啦
傻的嗎
疫情期間不裁員不凍薪
有無人知入職第一年做唔足一年有無B仔
有,我之前5月入職都有
有同事9月入都有
同政治有關 (一定)

阿爺講明唔準炒
不裁員不凍薪
冇話會出糧
捽到你自動離職
唔出糧又吹大左
咁強制放no pay囉好未
咁以事論事,除左最近佢逼所有人盡量3月前放一日假,佢疫情至今真係算係咁
一開始有現金津貼同外賣津貼,又有home office
第一季前線sales target減5成至6成
依家keep住輪住home office,如果屋企人由外國返來/同大廈有確診者或等等原因同確診者接觸,需要自我隔離14日 唔洗扣假扣糧
但反觀港資果d銀行仲閪過中資外資
不凍薪
即係減薪
迫你meet target
中共要搶佔市佔率梗係唔炒你,到時全部國企完全壟斷香港市場,佢就為所欲為,全部減薪一半為國捐軀,你可以say no咩?
你可以鳩做嘅日日
但係佢畀曬d豬頭骨你都夠頂癮
日日同事畀說話你聽
調你佢山卡拉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞