有冇人知條手帶係咩原理

58 回覆
23 Like 3 Dislike
之前喺Facebook見到舊同學未夠14日就整爛條手帶,想問下係咪冇後果同埋政府會唔會知
On9!
你唔連個app佢就track唔到你,不過佢會對返你回港日子,你太耐都唔activate個app衛生署就會打俾你。不過條手帶只係一條爛紙,佢話全港有三萬人左右戴緊,你估下有幾多人冇連app同佢拉唔拉得曬
樓主想剪帶走佬? 放心大家一見到樓主會即刻捉住你報警
咪屈
其實點解唔整個gps手帶

呢個時候仲講私忍係唔係on9
Gps誤差可以去到100米 唔夠精準
好似係用你附近嘅wifi嘅距離去判斷你嘅位置
譬如你屋企wifi叫777
咁一但連唔到個777 就代表你離開咗屋企
唔知啱唔啱 拋磚
"你唔連個app佢就track唔到你,不過佢會對返你回港日子,你太耐都唔activate個app衛生署就會打俾你"

唔關wifi 事啦, 屋企冇wi-fi點算?
你永遠唔駛出境。
會被通輯…
你隔離屋都會有
調返轉 佢detect你附近有某商場嘅wifi 一樣可以知你唔喺屋企
總之依個係一個方法 只係唔sure政府係咪用依個方法
巴打 純粹討論

Wifi 係signaling 一種,大多要 authentication, 你話隔離鄰居一定有wifi, 如果冇佢吔wi-fi password又點樣連接?

連到個wifi的確可以根據信號強弱去度距離, 但係好複雜
其實條手帶係咪唔係淨係紙咁簡單?配對既時候係需要將條手帶攞近部電話度俾電話detect 條手帶。我試過攞遠啲真係唔得
唔係話自己剪左佢都會知?
而家好似仲話有Bluetooth connect電話
可以模仿兒童病房防止細佬走甩﹐手帶一經過門口area就響
只要用材料好d嘅手帶同喺大廈出入口裝sensor就搞掂
洗撚咩,係我就話齋,用一條大鐵鏈鎖鳩住佢哋,困埋入去警署隔離營,等14日
純討論 你detect到個wifi就得 唔使連入去 就係好似你咁講可以用信號強弱判斷 我就係疑惑政府有無咁醒 如果有點解仲會咁柒
以事論事,唔make sense,啲人咁多嘅情況,而且裝依啲嘢要撥款要申請,攪得嚟都幾個月
送去狗署係得嘅,但用鐵鏈做乜9,佢地唔係犯,亦唔係個個都有事。應該罰個啲係叫咗你隔離你仲周圍走仲閪咁串個啲人
我都係咁諗
無所謂,其實只要你唔好miss左佢叫你影手帶個message就得,雖然好似miss左都無事
同埋我諗佢嗰個誤差範圍應該都幾闊,你down app既時候亦都會叫你係屋企行來行去俾佢detect附近既signal
我聽講有啲好似只係叫你用whatsapp 個share位置
好似話想入app都唔得 會無code
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞