是咁的,有日我食雞蛋,食到兩個黃(2)

1001 回覆
8 Like 42 Dislike
以為係潮文

是咁的, 有日我食雞蛋, 食到兩個黃
然後

係我7歲果年買左一隻雞蛋,從此改變我既一生
當我打開蛋殼好失落時,
入面竟然有兩個黃,唔洗講即刻換番兩隻雞蛋

我食第二隻蛋,吊,又係兩個黃;
而第三隻蛋,又中兩個黃!結果我再去換四隻雞蛋番黎
當我食完第五隻蛋後,唔洗講,又中兩個黃,
但我已食唔落了,果次係我人生第一次食唔落雞蛋

我拎番第6~8隻雞蛋去比屋企人食,果然每隻再分別各中兩個黃
如是者我已經可以再換16隻雞蛋番黎,人生果然充滿希望
但當我拎番去比屋企人食完後,呢16隻蛋又再各中兩個黃,
我手上渣住16隻兩個黃既蛋, 可兌換32隻雞蛋,我開始感到到d驚

今次我換完拎番去比同學食,中伏!!
每隻又多兩個黃,即係64隻雞蛋,
點算?我已幾乎請過晒我識既人食雞蛋了!
於是我請埋隔黎班食,但冇喇冇喇,再中128隻黃,
7歲既我,要一次過食128隻蛋黃係何其吃力

就咁樣捱左半年,
我手上仲有20736隻蛋黃可換41472個雞蛋,
我快要崩潰了!
難道我餘下既半生都只能活係食雞蛋中嗎!?

轉眼到我24歲果年,
我已累積左3487459498594498隻兩黃雞蛋,
為左搵地方擺雞蛋,
我將同女友同居新買既家私全部當晒,
再用錢去買雪櫃黎裝,
然後每個月女友一出糧就叫佢比晒錢我買雪櫃去裝,
但真係冇辦法!!
我搵錢買雪櫃既速度遠遠追唔上食雞蛋中兩黃既速度!!!!

終於,係我26歲生日果日,女友離我而去,
佢一句話都冇同我講,
因為佢個咀已雞蛋食到硬化唔講得野。
我好對佢唔住,
但人生...我又可以點?

呢年我全個家族因為不停買雪櫃而破產,
我家族本來係中古時期既貴族後裔,
d錢洗十世都用唔晒,但竟然落得如廝田地,
而且我仲有8千幾兆隻雞蛋未食。
部分擺唔入雪櫃既雞蛋開始發臭,
d臭雪蛋味擁到上我心頭,
我好凍,凍到失去知覺...
就咁樣一訓,唔知訓左幾多年。

我醒番時掰大眼見到個呀伯,佢話有辦法幫我,
我問點樣,佢就話只要將我手上既雞蛋賣晒比佢,
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞