富士鏡 俾你會點揀

148 回覆
124 Like 3 Dislike
手頭上有支 35 f1.4 配XT30
平日都多影
咩都會影,街拍,人像,風景(三選一)

1. 23 f2
2. 56 f1.4
3. 1655 f2.8

講下咩原因

知到行貨代理藍到仆街,但買水又驚壞左,唔知咩地方整

水貨
行貨
首先買水貨就一定架啦

鏡嘅話我會揀23.2
對焦夠快 玩下snap shot 影下街都唔錯
需要影人/大光圈再換返35.4
1655 點解唔考慮?
進可攻退可守?

如果水貨 1655 喺price 到睇5000幾
太重體積太大
上咗xt30唔係好平衡
諗得zoom鏡就唔洗討論定焦啦
想一支搞掂所有題材一定1655 你自己都有答案
Snap向 應該23.2好似又夠輕 又快

搭單一問 平時係影下景同自己囡囡
16.4 同新果支16/2.8 揀邊支好

同埋買鏡一定買水貨?
XT30 上16-55 就算落柄拎半日都好辛苦下
咩景? 星空 定一般大景?
一般大景 同埋䏞試過大光圈影人象 心郁郁
一般大景2.8 都夠, 不過你講到想大光圈, 你已經有答案
影大景同星空既話samyang 12/2夠唔夠做
好窮
呢支其實幾好質素
1. 23 f2 建議揀返f1.4 你用xt30對焦都快 同埋有manfo clutch同linear manfo對snap嘢好有用
2. 56 f1.2 玩富士必買啦
3. 1655 f2.8 六千銀有2.8 standard zoom抵到瀨屎 仲要高質喎
結論:全部都買
有囡 一定係1.4
我用xt 30 配 1680已經唔係好頂得順
玩富士應該玩定焦
Ching 真係知我心
支支都想要 不過一支支黎 所以先上黎問
之前睇過啲評語
1655 前段拍得住啲定焦

有時都會上下山 旅行 一鏡走天涯 都幾可取

好糾纏
你用X-T30唔太建議用1655 因為你機身又細又輕 用落會覺得支鏡太重

反而用定焦鏡 balance上面會好好多

個人會建議下支16 1.4,想細支啲就16 2.8
用緊56 1.4
23/2影一米內真係奇撚怪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞