運輸署苦主怒屌區

1001 回覆
37 Like 38 Dislike
照我睇就續牌 過戶照舊
考試就暫停左
睇到佢有最新消息有預約過戶

為免人群聚集,運輸署各牌照事務處將繼續暫停即時申請的櫃位服務,但會處理已預約的牌照申請,以及為經投遞箱、郵寄或網上遞交的各類申請提供跟進服務(免試簽發香港正式駕駛執照服務除外)。

由三月二十三日起,市民透過網上預約系統除可預約辦理續領正式駕駛執照、續領車輛牌照及申領國際駕駛許可證申請外,亦可預約辦理車輛過戶申請。在上述新安排下,申請人可在已預約時段內辦理同一車輛的過戶及/或續領車輛牌照申請。另外,因應需求,網上預約續領正式駕駛執照、續領車輛牌照/車輛過戶及申領國際駕駛許可證的名額將於三月二十三日至四月底期間進一步增加至每日四千五百個,可預約的日期則維持為十星期。

詳情請留意運輸署的最新公布。
岩岩打去約左下個禮拜搞過戶/續牌,好過入箱啦
過戶都得?
打邊個電話?
巴打,想知邊度可以睇到呢個消息??
我2月尾寄 尋日先收到行車證牌簿。
慢慢等啦~

未收到 或者 唔知運輸署收唔收到
星期一可以打去呢度問下 收唔收到你申請
‭2158 5980‬ / 2158 5960 沙田運輸署電話。唔駛聽音樂 又唔使要襟一字 直接查詢 但要d耐性

遲唔緊要 最緊要唔好唔見牌簿⋯⋯⋯唔見咗要搵黑警報失

(不過頭先星又話政府部門恢復3月頭返工安排,唔知有無人開工 會唔會聽你電話 同埋申請時間唔知會唔會再耐d)
一站通預約續領車輛牌照
我見佢網上預約個版面講如果約續牌,可以同時搞一單過戶
預約左過戶嘅話
有晒新舊車主身分證 舊車主係咪唔使去?
其實你齊哂TD 25 個form d所需文件
文件齊
簽名又齊
就只要新車主本人到就得
舊車主只係交個簽左名牌簿俾新車主就功成身退 (但你要肯定佢完成哂成個過戶手績先好失蹤, 廢事有咩問題佢收完你錢, 人就唔見埋)
佢地而家只會約新車主上去做 (對新車主身份證)

TD25 form 睇所需文件啦
https://www.td.gov.hk/filemanager/common/td25(8.2018)_e-fillable_chi_r1.pdf
大家快d預約搞啦,佢開多左位,呢幾日都有位
政府WFH 好撚心就自動extend 個期啦
到時又有多d人要搞手續
重組緊資料
上咗一站通睇,好似留/套牌過戶都要入箱,冇得預約
chingching好早搞學牌?
唔洗
續牌1星期內收到嘅成功例子
drop box快過寄
我約左同一間諗住上去叫佢搵出黎 應該唔難
下星期三
我星期五入架炸
邊間?
觀塘
我星期三入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞