Football Manager 2020 討論區 (4)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
都好抵玩
閒閒地都玩幾百個鐘
Alex telles 45m set fb attack
vinagre, my boy

屌你數據踢成咁 兩屆J League MVP連日本隊都入唔到
仲玩緊2016,有冇patch修正單刀問題?
以前打FM 2016J league 簽咗個巴西前鋒場場入一球
平均分8.06 最後22歲入咗巴西國家隊
仲玩緊2019
玩到2028年
你應該明咗個星數係咩玩法先
之後就可以自己決定跟唔跟星數買人

啲星永遠都係同你自己隊嘅球員比較,例如連加特喺曼得3星,但係對維拉嚟講就係5星

而如果咁啱俾你買咗個超晒班嘅球員,即係爆晒星,你會發現本身舊果班球員嘅星數會慢慢跌,就係因為你買條友拉高咗條curve
呢個時候你就要諗下呢個情況3星代唔代表好差?

所以根據經驗,啱啱開save,請咗個睇CAPA準嘅助教之後,係可以先睇星數,星數接近嘅話就比較下實用嘅attribute,當然你慢慢要pick up埋睇mental attribute同易唔易受傷
新手想問吓coaching/scout staff係咪應該一開始就要搞同埋見高數值就簽?
另外有冇邊個位特別重要?fitness/youth etc
用轟
20.4更新左有無易左入波
我玩過兩次南北開局算成功嘅 又冇特登去考牌喎

一次係唔知fm12定13, 但係去到英甲就樽頸咗放棄咗
一次就係fm19,成功每年升一次班上到英超

其實都幾睇運嘅,但係我一定揀finance唔差嘅隊嚟開,之後就要用好多時間搵免簽,冇得免簽就去英冠英甲借人,我記得有個我借咗3季,跟住我升班 我睇返我係上到英乙先第一次用轉會費買人,咁啲錢就可以叫board留嚟upgrade訓練同青訓系統

如果想盡快升到班,入嘅球員盡量已經有potential踢高一級嘅attribute,咁樣又確保喺今季保持喺中上游level,同埋有機會升班都起碼唔會咁大機會做升降機
我個人係,開save都係想從頭到腳去執隊波,除非係跳槽,就要諗會唔會影響士氣同訓練果啲

我第一時間一定換助教,睇球隊隊員CAPA為主,起碼唔會開頭有當lin9係球皇呢啲情況 之後coach盡量每個項目都4星以上,盡量啦,

搞清自己隊內情況就到scout,我個人會優先睇PA,因為我大部分買嘅人都係想有未來

如果玩低組別,睇清楚想簽果個staff係咪要挖角,如果係就要留意埋使唔使賠好貴,因為筆錢係扣轉會費
開咗個save打parma
想用幼幼帶佢復興

但啲幼幼未養熟
有無球員推薦
想問下請助理教練有咩準則要睇,有冇好介紹
原本個助教跳槽
staff星星係咪同上面球員一樣睇法?
有時見到有d數值幾高,但係又得一粒星
staff個星星唔係聲望咩
即係同能力無直接關係?
我都玩過兩次
一次係07 一次係19升到英甲我扭計俾人炒咗轉去意乙教
球員每次簽都一兩年約
玩低級聯賽最重要係借人(最好係前場球員) 特別係借棄將/幼齒 可以嘅借高你兩級聯賽嘅人
未到英甲都唔係買人(有高潛幻幻除外)因為你買嘅人唔會比免險嘅人勁
有錢就升設施同簽職員 球員係短期有幫助 設施同職員係幫你長期 要升上去就一定要升
真係贏唔到士氣默契太低就安排友誼賽
打垃圾隊升默契士氣+賺錢

球員有個推薦 fm19好似有個叫callum Robbert打翼 俾多少少錢南北聯賽都肯打 ben Knight國家聯賽就會到 兩個都幾好用 不過唔知20肯唔肯嚟

真係唔識可以睇下park to perm睇下個思路係點
我覺得無
應該冇 staff比較多hidden attribute
好多coach睇數值唔差 買完返嚟coaching都係得3星
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞