[那年十七]《樓上裝修咗成個暑假》《三》

368 回覆
26 Like 1 Dislike
on9仔啊on9仔啊屌
唔知點解樓主啲故硬係好易令人代入入去

所以如果可以happy end就好啦...

我仲抱住少少希望㗎...

出埋佢
屌牙
這信件...?

「Royal College of Music」

應該是英國那邊的通知書吧。

「What...?」

獲有條件取錄了。

有點不敢相信自己竟然獲得有條件取錄通知書,當初只抱著一試無妨的心態報名,誰知道真的成功了。

「媽..我得咗...」

明明是值得高興的時候,但就是開不了心,剛才的畫面,打擊實在太大。

真是沒想過有機會去英國讀音樂。

要去試試嗎......

如果現在我是跟小蔚交往中,一定會拒絕這個Offer,因為遠距離戀愛,會很痛苦。

但現在的我,沒有包袱。

「嗯,就闖一闖。」

「等DSE成績出咗,應該就可以過去。」

「不過...如果我走咗...小蔚佢...」

「唔理咁多,趁有機會,去咗先。」

遲點再跟他們說吧。

在小蔚回去港島之後,其實她一直都有找我,約我見面,但我都以不同的理由拒絕。

除了是想更專心鑽研音樂和提升琴藝,其實更加多的是逃避。

我不想面對她跟逸哥的事

慢慢地,小蔚由每三天找我一次,到一星期一次,她在Whatsapp裡,也曾問起我為什麼不跟她見面。

「發生咩事...?」

「我好擔心你...」

「可唔可以見下你」

「你係咪有心避我...」

對不起,小蔚。

這天,正打算外出買琴譜時,忽然有人出現在我家門外。

「小蔚.....?」
食屎廢蕉

屌你老母
廢柴
死廢柴 我屌你老母
「做咩唔聽我電話...」小蔚滿臉擔憂地看著我說。

「係咪發生咗啲咩事...」

我低下頭,不敢直視小蔚。

「冇...冇嘢。」

「點解我一搬走,你就好似...變咗第二個人咁....」小蔚說。

「係咪我做錯咗啲咩...」

「你話俾我知好冇...」

「.........」

「其實我...」

「我遲啲就會去英國讀書,倫敦嗰邊俾咗Offer我...」

小蔚聽罷,顯得十分愕然,但又好像很高興。

「真嘅...?你嘅努力冇白費到...」

為什麼,為什麼會是這個反應。

因為我離開之後,你就可以跟逸哥無後顧之憂地在一起了。

是這樣對吧。

「咁...咁點解你要唔理我...」小蔚開始眼泛淚光。

「你自己最清楚。」

我用力關上木門,坐在地上。

「招子偉,你究竟喺度緊咩。」

「嗰個係你最好嘅朋友嚟。」

不知道過了多久後,門外沒了動靜,我才緩緩打開門。

小蔚離開了。

「祝你幸福」
屌...
「我唔知自己做咗啲咩令你咁憎我...」

「但我唔想咁樣...」

「你嬲完嘅搵返我好嗎?」

這段時間,小蔚都會間中Whatsapp我,但我仍然沒有回覆她。

直到放榜後,我得悉自己有足夠的分數入讀英國那邊的音樂學院。

「如果你都係選擇唔原諒我」

「唔緊要 但都話聲俾我知你幾時飛」

「等我送你機...」

還有意義嗎...

不過。

「八月二號朝早九點機」

還是告訴小蔚吧。

怎麼說也好,小蔚也是我最親密的人。

曾經,最親密的人。
招仔要做第二個曉兒了
垃圾招仔
曉兒都好過佢
前往機場途中,想起很多事。

其實全部都是與小蔚有關的事。

不知道為什麼,仍然很掛念她,即使小蔚早已有別人愛著。

可能是自己太過懦弱吧。

又或許只是想逃避現實。

我戴上耳機,緊握手裡的四方盒子,深深地閉上眼感受這趟旅程。

「........................」

機場一號客運大樓。

「仲有十分鐘就要入閘。」

「小蔚應該都唔會嚟。」

正當我拿出證件轉身時,小蔚的聲音在背後傳來。

「招仔!等陣呀....!」

小蔚...真的來了。

我慢慢別過臉,看著孤身一人的小蔚。

「..........」

「我知你就快要入閘..」

「我有樣嘢想俾你。」說罷小蔚便把一個啡色紙袋遞給我。

「咩嚟...」

「唔好拎出嚟住...!」

小蔚躊躇不安地抓緊我雙手,然後抬頭認真的注視著我。

「我知道,呢一刻嘅你,想追求嘅係音樂,係自己嘅興趣....所以我唔會講啲咩去阻止你...」

「但...!我只希望當你追求到自己想要嘅目標之後,可以打開紙袋裡面嘅嘢。」

「應承我。」小蔚滿臉誠懇的說。

「就係咁...?」我有點意外。

「嗯!就係咁。」小蔚眼神十分堅定。

「好,我應承你。」

我在口袋拿出一個盒子,交到小蔚的手裡。

「送俾你,就當係對你嘅祝福。」

「再見。」我沒有回頭看小蔚收到吊墜之後的表情,只是緩緩步入候機大堂。

不知道,下次見面,會是何時。
在英國的生活並不簡單,起居飲食和學習都要靠自己。

不過在香港也一樣,只是。

只是多點情感罷了。

在這裡,每天都是練琴和學樂理,基本上沒空餘時間顧及其他事情。

不知道她與逸哥發展得如何。

而且,這個紙袋裡面,究竟裝著什麼神秘的東西,還要我在追求自己的目標之後才可以打開。

話說早陣子,我又安裝回Instagram。

說白了是想了解小蔚的近況。

然而我發現她Instagram裡,依舊只有與我的合照和一些風景相。

但也有上載幾幅新照片。

Caption嘛...大概就是想念以前的生活之類,沒什麼特別。
時間轉眼即逝,一個人來了英國已經好幾個月,也沒說習慣不習慣,反正日子都是這樣過。

平安夜,獨自在宿舍喝著熱紅茶研究樂理,也是挺不錯的事。

「............」

「都係出去Fing吓。」但是,難得的聖誕,留在家中好像有點不是味兒。

於是我披上大褸,便出門走走。

外國的聖誕氣氛不比香港差,甚至乎更濃厚,街上都是人群和漂亮的燈飾,四處都播放著耳熟能詳的聖誕歌曲。

我把圍巾拉上臉,蓋過鼻子,然後插著口袋在街上遊走。

忽然,一名中年女子表情愉悅地向我搭話。

「Hello!Why you walk alone?Where’s your friend?」

「I don’t have friend...」

「Oh come on!Let’s get happier in this unique day!」

於是她便拉著我,與她的朋友跳起舞來。

英國的平安夜是有下雪的,在雪中跳舞也沒太大問題,要是平安夜在旺角街頭無緣無故地跳舞。

應該會被人當作癡線佬。

「Ah haha.......」

大約晚上十二時,我回到宿舍,電話忽然震動。

「招爺 我喺倫敦 出嚟飲杯嘢呢?」

「逸哥...?」

「又會無啦啦喺英國...」

「唔喇 啱啱喺街返去 唔想出門」

「出嚟啦 唔出驚你後悔」
more
嚟喇嚟喇
「做咩走嚟英國。」我端起啤酒,看著杯子說。

「掛住你囉。」逸哥笑道。

「.............」

如果是兩個月前的我,見到逸哥應該會揍他一身,但現在已經沒什麼感覺。

「你嚟咗英國,成個人都唔同曬。」

「係咩。」

「好似成熟咗,但又好似唔係。」

「即係點?」

「冇冇冇,當我鳩噏哈哈。」

看來逸哥已經醉了。

「所以點啫,又講到我唔出嚟會後悔咁。」我托著頭淡淡地說。

逸哥稍為認真起來,深吸一口氣。

「你...係咪仲誤會緊?」逸哥說。

「誤會?咩誤會。」我咬咬花生道。

「我同小蔚囉。」

「下...有咩誤會...你哋唔係偷偷哋背住我一齊咩。」我漫不經心地說。

「屌,果然係。」逸哥掩掩臉說。

這時,我開始有點兒緊張。

「乜Q呀...講你就講啦...」我放下手中的啤酒杯。

「我唔知你點樣得出「我同小蔚一齊」呢個結論。」

「但我可以話俾你聽,我同佢冇一齊過。」逸哥攤攤手說。

「唔洗氹我喇,我冇嘢。」

「屌...我認真,我同小蔚一啲嘢都冇。」逸哥掩臉說。

「.................」
「招.. 其實我鍾意嘅係你呀」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞