[那年十七]《樓上裝修咗成個暑假》《三》

368 回覆
26 Like 1 Dislike
隔咗幾耐
Sorry要你等咁耐
心血來潮
返來了
咁咪幾好
「犀利喎。」我向小蔚遞上紙巾。

「唔該招仔,還好啦!正常發揮。」臉上泛紅的小蔚真是可愛。

想起當初上學遲到,跟她一起跑去學校的時候,被小蔚遠遠拋離,也不無道理。

「幾時決賽呀。」

「聽日晏晝。」

「等你表演!」我握緊拳頭說。

「講呢啲。」小蔚笑道。

中午時,我、小蔚、逸哥和寶珊去了運動場對面的榮記茶餐廳吃飯。

茶餐廳也有幾檯同校的學生,大部分也是中六,因為中五生多數會留在運動場練習啦啦隊比賽,低年級則只能在場內用膳。

「一陣就有得睇啦啦隊表演喇!」寶珊說。

「我記得上年招仔跳到俾人笑咗一個月。」逸哥托頭笑道,還不忘看一看我。

「頂你...」

「有冇片睇返?」小蔚故裝好奇問。

「我記得班Facebook群....」逸哥笑說。

「Fuck no!」

吃飽後,大家便緩緩地步回運動場。

不知道是不是飯氣攻心,其他人都顯得有點睏,疲態盡現,但也無阻同學拍照的興致。

無論在走廊通道,還是看台上,眾人都拿著即影即有相機,拍個不停。

特別是中六生,最後一年的陸運會,每人都珍惜留下倩影的機會。

不知道會不會有人想找小蔚合照。

希望沒有,

我怕我會吃醋。

還未等有人找她拍照,我已經被別人拉走。

「呀逸,幫我同招仔影相!」寶珊把相機遞給逸哥。

「OKOK~」

說罷,寶珊便走到我旁邊準備拍照。

當我猶豫該擺個甚麼姿勢時,寶珊已經主動挽著我的手臂笑起來。

「大大個波餅喎。」逸哥暗暗地嘲笑著我。

「屌你...」

我偷偷瞄向小蔚,她好像沒注意到我,還是快點拍完回去。

「喀嚓!」

「電話!電話都要!」

如是者,我整整吃了半分鐘波餅。

真不要說,寶珊這種眼鏡娘的身材還是很豐挺的,跟動漫裡的角色有幾分相似。

「我遲啲Send返俾你!」

回到座位上,小蔚正靜靜看著賽道。

應該沒留意到我被寶珊狠狠挽住。

「食波餅食得開心嗎?」

「開心....下!!?咪..咪住!唔係!冇呀冇呀!」我連忙跟小蔚解釋。

「嗯?」小蔚戚起眼眉,疑惑地看著我。

「掂到..少少啫...」

「哼。」

.........
樓主早晨
Long time no see
等左半年終於有文
開心
屌你我連個故講咩都唔記得喇
估唔到仲有人睇
Hi
罰你重睇
作死呀你 你唔出文要我重睇
已經唔記得咗講到邊
樓主終於有文
又改咗名
咩又啫 一次
做咩想做心事巴
有人要取代我?
LM
進入啦啦隊比賽的環節,回想起去年自己的表現,真的不堪入目。

打死我也不再重看那段影片。

「真係青春。」小蔚托著頭,慨嘆地說。

「哦?你以前學校冇咩?」我問。

一男一女互相配合的動作、團體的舞蹈、整齊的制服,加上激昂的音樂,現場氣氛十分熱鬧。

的確很青春、很熱血。

「有係有嘅。」

「不過...」

「不過?」我別過臉看著小蔚。

「冇嘢冇嘢~繼續睇。」小蔚搖頭說。

「喔...」

就這樣,首日陸運會順利完成。

我和小蔚也乘坐巴士回家,但不知道為什麼,離開時,小蔚有點悶悶不樂。

或者女生是比較情緒化?

我也沒多問。

「聽日四乘一同埋一百米決賽要加油。」分別時我跟小蔚說。

「得啦!洗你講!」

黃昏的景色,原來也挺漂亮。

太陽下山,隨之而來的,當然是黑夜。

不過,黑暗過後,又是晨曦。

人生就是這樣。
翌日,陸運會的第二天。

「早晨呀小蔚。」

「喔早晨。」小蔚看起來精神一般。

「對眼咁腫嘅,琴晚好夜瞓?」

「死蠢招仔...」

「嗯?」

眾所週知,陸運會的第二日多數是決賽和短跑這些刺激的賽事。

當然包括小蔚的一百米決賽和班際四乘一百米接力賽。

待會一定要全神貫注地替小蔚打氣。

班際方面,男子組就不用看了,我們班有逸哥和癲佬霆爺,基本上其他班別是陪跑的。

「一百米決賽幾點跑呢...」我打量著黃色封面的場刊。

「晏晝兩點。」

「咁一陣都係叫小蔚唔好食咁飽。」

而班際女子接力的開始時間是三點鐘,即是一百米決賽後一小時。

希望小蔚跑完一百米,可以盡快恢復體力,此時,無聊的我被逸哥拉到欄杆前。

「咩料。」

「死仔,同小蔚咩階段呀。」

「咩..咩階段呀,唔知你Up乜。」

「唔通你哋...啪咗?」

「啪你老味呀!我..小蔚唔係啲咁嘅人!」

這個逸哥,總是愛跟我開玩笑。

「講笑,咁你同小蔚影咗合照未呀。」

對了,還未跟小蔚拍照。

「未...一係而家你幫我哋影?」我說。

「OK!」

回頭一看,發現小蔚正被一群男生包圍。

「喂,你一行開,成班豺狼上曬去喎。」逸哥指著小蔚那邊說。

「都..都係遲啲先影啦咁。」

我全程就留意著那群男生,看看有沒有多餘和不規矩的動作。

幸好,只是站在一起Yeah兩下。

如果你們誰敢碰小蔚,我肯定把你的手指折斷。

當小蔚跟那群男生逐個合照後,我便回到她身旁。

「影完相嗱...」

「嗯?做咩呀你咁怪嘅。」小蔚看著我說。

「冇喎。」我堅定地說。

「係咩,好啦咁。」

「我唔出去食喇,喺小食部買就得。」

「你同佢哋出去食啦。」說罷小蔚便轉身離開。

「呃...」

好吧。

今天寶珊要當值Prefect,也要留在運動場,所以只有我和逸哥。

在茶餐廳時,我一直記掛剛才小蔚的說話。

「咩事呀你心不在焉咁嘅。」逸哥問。

「冇咩...」我淡淡地說。

「講啦屌,得我哋兩個渣嘛。」

於是我把剛才的對話跟逸哥重演一次。

「哦,簡單啦。」逸哥恍然大悟的說。

「嗯?啫係點。」

「你條戇鳩仔,怪唔之得你仲未溝到小蔚,人哋擺明呷醋啦。」

「下...但我都無做啲咩...」

「頭先佢同咁多男仔影相...係咪應該我呷醋先......」我無奈地說。

「挑所以話你呢啲青頭仔,你記唔記得琴日咩事呀。」逸哥放下筷子說。

「琴日...?」

「...........哦!你想講小蔚呷寶珊醋!」

「咪就係囉,琴日影相嗰陣,寶珊成對導彈車埋你度,我係小蔚都嬲啦。」

「但頭先佢淨係同啲男仔影相,又冇身體接觸,你語氣都咁差,如果你係小蔚你會點諗。」

「原來係咁......怪唔之得...」

看來要哄回她才行。

「喂埋單啦,我要返去氹小蔚。」

「屌...我個沙嗲牛淨係食咗一半....」逸哥露出無言以對的表情。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞