(圖)一戰時期 愛沙尼亞人獨立宣言

184 回覆
17 Like 2 Dislike

不如叫巴打得閒畫下香港 反正一張好快畫完至少多尐人知 就算冇咩作用又冇壞
不過我唔熟題材未夠班

其實香港同三小虎一樣都係發達國家
只係香港有1984呢味野
不如叫巴打得閒畫下香港 反正一張好快畫完至少多尐人知 就算冇咩作用又冇壞
不過我唔熟題材未夠班

不過我最廢既係畫畫
愛沙尼亞覺得自己係瑞典人
但瑞典人唔覺得愛沙尼亞人係自己人

甚至芬蘭人都唔當 佢地當做愛沙尼亞個堆

雖然愛沙尼亞既俄佬冇烏克蘭極為嚴重(只係愛沙尼亞東北部果理俄裔又賴死唔走), 但愛沙尼亞都係俾蘇聯統治過, 瑞典當然唔當愛沙尼亞係自己陣營
不過我唔熟題材未夠班

不過我最廢既係畫畫

你講我畫

https://www.facebook.com/HKballChinese/
銀英傳(動畫版)

費沙 = 一戰至1940年二戰時既中立歐洲小國愛沙尼亞(當然費沙只係自治市, 愛沙尼亞係主權獨立國家)
同盟 = 一戰至1940年二戰時既中立歐洲國家芬蘭
帝國 = 俄羅斯赤衛軍、蘇俄同蘇聯(列寧同比列寧更終極大俄羅斯帝國主義既史太林)

咩動畫嚟

田中果套
https://acg.gamer.com.tw/acgDetail.php?s=17610

甚至芬蘭人都唔當 佢地當做愛沙尼亞個堆

雖然愛沙尼亞既俄佬冇烏克蘭極為嚴重(只係愛沙尼亞東北部果堆同中國人心態一樣既俄裔又賴死唔走 ), 但愛沙尼亞都係俾蘇聯統治過, 瑞典當然唔當愛沙尼亞係自己陣營
俄羅斯o係蘇聯時叫做Russia SFSR
愛沙尼亞、拉脫維亞、立陶宛和烏克蘭,只係叫Estonia SSR、Latvia SSR、Lithuania SSR和Ukraine SSR,就知道俄羅斯(蘇聯)根本就當愛沙尼亞、拉脫維亞、立陶宛同烏克蘭係蘇聯軍事殖民地,俄羅斯人對十四個蘇聯加盟共和國(特別係三小國同烏克蘭)擁有曬生殺大權。

所以唔好怪愛沙尼亞、拉脫維亞、立陶宛同烏克蘭反抗蘇聯。蘇聯解體之後既2002-2004年愛沙尼亞、立陶宛同拉脫維亞仲成功入埋EU同NATO ,而烏克蘭就...冇咁好彩

uranine 當年無核化係一大下策
俄羅斯o係蘇聯時叫做Russia SFSR
愛沙尼亞、拉脫維亞、立陶宛和烏克蘭,只係叫Estonia SSR、Latvia SSR、Lithuania SSR和Ukraine SSR,就知道俄羅斯(蘇聯)根本就當愛沙尼亞、拉脫維亞、立陶宛同烏克蘭係蘇聯軍事殖民地,俄羅斯人對十四個蘇聯加盟共和國(特別係三小國同烏克蘭)擁有曬生殺大權。

所以唔好怪愛沙尼亞、拉脫維亞、立陶宛同烏克蘭反抗蘇聯。蘇聯解體之後既2002-2004年愛沙尼亞、立陶宛同拉脫維亞仲成功入埋EU同NATO ,而烏克蘭就...冇咁好彩

uranine 當年無核化係一大下策

烏克蘭就當年以為自己係三小國一樣可以順利加入北約同歐盟

愛沙尼亞人唔想學瑞典人同德國佬咁接受大批伊斯蘭難民
Estland: USA & NATO Help Me Eesti, Help Me Eesti! RUSSIA is bully Me! Eesti is NATO Members!
USA: Okay! RUSSIA is Very Evil.

樓主可唔可以講下呢堆國家 只係識少少瑞典芬蘭

北歐五國同波羅的海三國和波蘭, 都係大家用黑色笑話黎串大家
Estland: USA & NATO Help Me Eesti, Help Me Eesti! RUSSIA is bully Me! Eesti is NATO Members!
USA: Okay! RUSSIA is Very Evil.

美國
德國

瑞典、挪威、丹麥和冰島就唔算熟 8

愛沙尼亞既近親係芬蘭, 但瑞典就成日串芬蘭唔肯同 “東歐國家” 愛沙尼亞割席

不過瑞典和芬蘭因為都係疑俄, 軍事上同外交上芬蘭都會同拉脫維亞、愛沙尼亞、立陶宛和波蘭聯手合作

德國妹和德妹liberal:
愛沙尼亞、拉脫維亞、立陶宛和波蘭直情是歐盟的四大叛徒!這四個國家(愛沙尼亞、拉脫維亞、立陶宛和波蘭)專是帶頭不斷破壞德國和俄羅斯的經貿友好合作項目。

愛沙尼亞、拉脫維亞、立陶宛和波蘭的反俄國會議員反枱:
食屎啦德國人,我們四國的真正老大是美國和北約!而不是你德國的垃圾歐盟!

=

連愛拉立波妹(甚至俄妹)都右過曬同有危機意識過曬d死人德國妹

瑞典、挪威、丹麥和冰島就唔算熟 8

愛沙尼亞既近親係芬蘭, 但瑞典就成日串芬蘭唔肯同 “東歐國家” 愛沙尼亞割席

不過瑞典和芬蘭因為都係疑俄, 軍事上同外交上芬蘭都會同拉脫維亞、愛沙尼亞、立陶宛和波蘭聯手合作

push
除左血統語言呢點仲有冇其他原因 成日見芬蘭唔多似北歐五國一員咁
但係芬蘭以前都係瑞典一部份喎

瑞典人心目中既斯堪的納維亞大計居然係唔包芬蘭
話說我有個德國佬FD 搬左去Estonia 住同做野
基本上佢已經當左自己係estonian, live and speak Estonian
聽佢形容呢個國家既人同事 (+歷史) 真係好有趣好值得思考
特別係加埋佢自己本身係德國人果個background
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞