【宿舍篇】約咗女神玩密室逃脫,點知女神死咗

961 回覆
278 Like 39 Dislike
次次都係你
係咪得我一個每次都睇咗 萱萱 做 宣萱
仆街 多得你講一講
以後都記得宣萱
仆街 萱萱就係第三者
點解上面有聲,但係下面嘅人沒有開口,姐係上面定下面有人?
但參加者會係關事架咩
定係個通關目標係引到藍頭同女鬼一齊去201房外
等第三隻鬼(睇cam眼 main boss)出黎
覺得條梯a幾關鍵
Stephy!

「下?」我先是一陣愕然,問:「你……你未死?」

我突然發覺自己的問法有些不禮貌,但Stephy並沒有怪我,反而馬上跑上來緊緊抱住我:「我……你……你冇事。我……我……」她什麼話沒有說,不停地哭,不停地哭。

「你冷靜d……」她的哭聲愈來愈大,我生怕會被男頭人聽見。

「你到底去左邊到?」

「may……呀may佢……」她應該是跟眼鏡妹一起的,後來眼鏡妹被藍頭人捉了,她就一直躲在這裡。

「我地係天台遇到佢,之後比佢捉左。唔知點解……佢冇捉我。」她開始回憶,害怕的情緒也愈來愈強:「我就跑……跑到地下,咩都冇理。但係呀may佢……」

後來的事我大概已經知道了。Stephy沒死,對萱萱而言或者是最大的安慰。

「到底……」我突然想起萱萱的話:Stephy當時有參與試膽大會,她應該知道什麼萱萱不知道的事。

「到底莊靜妍發生過咩事?」我問。
Stephy很擔心:「其實我都唔知……我都係聽人講,覺得呢到好真實。」

「唔洗驚……」我知道密室的設計是真實的,而設計者的藍本很可能就是源於那個傳說。因此,她們所知道的故事不論真假,都會反映在密室當中。

「死者……佢識左組爸……之後……之後聽講佢開始學壞。」Stephy馬上改口:「呀!唔係學壞……而係聽組爸話。」她擔心女鬼會聽到她們的對話。

「然後……然後有一次,組爸約左佢去男更衣室到……做……做愛……」Stephy開始說到重點了:「死者一開始係唔想嫁,但係佢又唔敢拒絕,因為佢得組爸一個人,其他人因為佢係ocamp唔肯玩game,所以唔同佢玩。」

「最後?」

「最後佢真係去左更衣室。」

「有人係出面?」我想起了女鬼拍照的事。Stephy很驚訝我知道這一點,點點頭繼續說:「好多男仔知道呢件事,約埋一齊去偷影佢地……呢件事搞到全校都知……最後……最後佢就死左,聽講係自殺。」

我深深吸了一口氣,終於明白這件事的始末了。跟我手上的資料是一致的,換言之,這個密室正按著這個故事來設計。換言之,設計者會把莊靜妍按「自殺」處理。要是這樣的話,莊靜妍的屍體藏在哪裡就是我們最大的方向。目前為止,我們只找到其中一隻手。

我想起藍頭人房中那打不開的抽屜,那裡應該有什麼提示。看來我們必須跟他正面交鋒了。既然牽制到女鬼,那就可以專心對付藍頭人。
提示用咗未?
次次都好少可摸耳多啲啊銀
比女鬼比主角部電話藍頭咪可以控制到
女鬼應該唔係莊靜妍
8454可能有用 或者牽涉兩pair人
多幾篇得唔得
Gchi
我睇番一開始個密室嘅目標係揾番莊靜妍,但主角已經同隻女鬼有過互動,咁唔係已經算揾番啦咩?

定係隻女鬼係類似靈魂嘅野,通關目標係揾番佢條屍?
唔係話要搵真正凶手咩
方向正確
文呢樓主
唔係要搵返條屍咩?
今晚有文

愚人節都好似上次咁作個搞笑被番外篇結局頂住癮先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞