普通上車盤<6m討論

851 回覆
32 Like 40 Dislike
點解借唔足?
45年肯定都可做到30年9按啦on9
留意緊依家650左右既盤 相信一年後會under 6m
50幾年樓都做到9按啦,係年期做唔盡30年,識人12月成功做到,大貓支銀都有offer letter
買屯元
但又投資?
你睇好屯元d樓咩?
個邊咁多新盤,又要買返30年內?
感覺有d怪
自住就天水圍其實唔差
唔一定嘉湖
有d居屋都唔錯
屯元太多人啦
當然天水圍升值潛力無市區咁高
上住車住下先囉
睇岩有錢咪搬返出黎
講真你要求5.5m 2房 30年內 好少交通方便
柴灣新翠點睇,真上蓋
應該係用75減?

50年樓係咪最多左25年按
1. budget問題 咪由大西北睇起
2. 30年內 無話過非30年不買
你可能鍾意買新樓租比人住 但我唔鍾意
3. 至於投資新界區定港九既優次 單純係自己理念問題 我比較睇好 新界區
如果你覺得港島樓係過去係跑贏既話 你可以去估價網了解下往績

解答到?
不過我係傾向 唔買屯元既
想搵荃灣沙田
但budget所限嘛
天水圍 住可能真係唔差
入過去 其實覺得社區綠化幾好
但香港人對天水圍 根深蒂固既印象 足夠令佢跑輸大市啦
天水圍黃到金喎
你重停留緊十幾年前悲情城市?
呢度個個都好有錢
我換過兩次樓都仲係住緊市區50幾年舊樓
新樓/大型屋苑真係afford唔起
傾得上車盤 都係afford唔起 新樓 藍籌屋苑㗎啦
問題係你話上車盤。。。
同投資又係兩回事
所以先覺得怪
定你覺得又要自住,又要有升值潛力?
咁我覺得你又要諗真多一d
事實上,你自住,多數都要裝修
20年好30年好,我唔認為你唔裝修就住到
包拗頸就無謂,價錢反映一切,即住多數唔會平
咁裝修又係一舊錢,供樓利息又係一舊錢
500萬買,500萬賣就蝕左呢兩舊錢
可能你話會升值,咁同時你得一層樓嘅,新個層一樣貴左
所以結論係,你諗清楚你想點未?
我考慮升值潛力爲主
上車盤都係名字黎姐 即係平價樓既意思嘛
其實樓價升值都有助樓換樓

其實唔係第一層樓 不過同討論無大關係 所以唔提

同埋 按討論標題個topic 又買得咩新盤
唔係唔睇 而係我唔會只係睇新盤 30年內既樓都會睇
買樓都要講黃藍,你都幾能on9
西灣河太安樓 港島區
如果各位巴絲打睇啱左要買樓嘅,可以揾我,
我可以唔收你地佣金,
不過首要條件係落名買樓果位無簽睇樓紙
屯門我都睇緊, 你6M 樓下一堆有得選擇啦
泳池三寶都入到場, 30年內有4xx 尺數, 個則都四四正正,又係巴士尾站之後即上公路。

大興行落西鐵站又係十分鐘既事, 普遍500 頭有得傾。你傾到四字頭都仲得。如果5.5M 既你可以搵到有裝修/近500實尺

市中心你預480 起跳但3xx尺, 如果你預長遠唔生多個既夠住, 又交通完勝。

華都唔建議, 係平丫但係38 年樓又未做大維修, 立案法團舊錢好難查, 我怕拖多幾年比人釘埋契你就喊都無謂。

睇下你邊度返工, 如果你要升值又入場平既, 碼頭嗰邊仲做埋無敵大海景+吹緊個屯門南站。

但係巿中心由朝嘈到晚呢,有小朋友或返shift真係唔洗諗
啲居屋綠表價都4球尾5球喎
補埋地價仲得了?
當年個個笑鳩天水圍係悲情城市
結果嘉湖賺到笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞