失業圍爐區

497 回覆
59 Like 3 Dislike
坦白講我都覺得好正常
工作對你嚟講會唔會較似係拎嚟賺錢就OK?
想死 點解我要係香港呢個濕鳩地方出世

仲有工作一定要岩性價比
如果份工係興趣但真係唔夠使 月月清
同 一份普普通通 唔太抗拒 但儲到錢
咁我選儲到錢個份
其實失業要唔要報比政府聽
政府個失業數字點黎
【武漢肺炎】失業率升至3.7% 逾9年高 零售、餐飲等行業重災

政府公佈,經季節性調整的失業率由去年11月至今年1月3.4%,上升至去年12月至今年2月的3.7%,為超過九年來的高位。就業不足率亦由去年11月至今年1月1.2%,上升至去年12月至今年2月的1.5%,同樣創5年高位。

政府指,大多數主要經濟行業的失業率均見上升,其中建造業和零售、住宿及膳食服務業有相對明顯的上升。就業不足率方面,上升主要見於建造業、運輸業和零售、住宿及膳食服務業。
勞福局局長羅致光指出,疫情對多項經濟活動構成嚴重干擾並削弱經濟氣氛,勞工市場急劇惡化,總就業人數的按年跌幅擴大至2.5%,為亞洲金融風暴以來的最大跌幅。勞動人口的跌幅亦同時擴大,顯示部分人士在失去工作時選擇離開勞動市場。

他指出,與消費及旅遊相關行業(即零售、住宿及膳食服務業)的就業情況進一步惡化,合計的失業率及就業不足率分別急升至6.1%及2.5%,兩者皆為約10年來的最高水平。餐飲服務活動業的情況尤為嚴峻,失業率及就業不足率分別急升至7.5%及3.5%。同時,由於建造活動顯著放緩,建造業的失業及就業不足情況急劇惡化。隨着人流和貨物流急跌,運輸業的就業不足率亦明顯上升。

source: apple daily
https://hk.finance.appledaily.com/finance/20200317/YY5C7LBPBQ74IQQEISVHAQUT7E/
IT 都炒人?
呢家應該好多返PT都停哂,
私補嗰啲又無,炒散又無
百佳都開始多後生做
就業環境好差
唉大公司都cut?
呢啲工真係當初努力考入去,然後又彈返出嚟...
我呢D藍領工 , 入職要求好低架啫 , 反而價唔啱唔想做比較多
300點樣頂到半個月
你都係負緊債?
盡量唔出街囉﹐d錢先係留番黎搭車
呢個真,真係洗碗都應該唔請了,周圍都求過於供
呢家係無工作?
絲打近排情況如何?
係...呢段時間失業好大機會做唔返本行
唯有睇下嗰市場需要啲咩
有唔少留言係咁,真係有苦自己知
你做 coding , network 定 sys admin?
coding, network 定 sys admin?
巴打做邊行?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞