古巨基討論區(20) 恭喜基哥做爸爸同繼續等 《VICTORIA II》

1001 回覆
14 Like 14 Dislike
其實遊戲基同大雄兩隻碟嘅主題都好牽強
大雄會好d
遊戲基 就真係得罪講句, 林夕唔熟game 夾硬填
遊戲基 有隻叫 forward ur luv嘅歌, 講條女 send email 比另一堆男仔 但歌中主角也收到同一封信

都唔知係咩game 嘅嘅

反而最貼題嘅係 <美少女夢工場之真三國無雙>
forward ur luv正 不過呢幾隻碟好多時都係食咗個歌名就算 內容無咩關係

好似悟空分分鐘隻game係龍珠 飄流教室同套漫畫都無關係 甚至乎星戰啲歌都係攞個歌名做gimmick

最有概念嘅大碟都係human 時代 同告別我的戀人們
有時好難要歌詞內容都貼到題, 但連歌名都同概念夾唔到就爭咗d
你提到 "悟空", 首歌內容直頭同龍珠/ 西遊記拉唔上咩關係 (除咗有句夾硬提到五指山)
2006年8月25日 - 古巨基推出第26張個人音樂專輯《Human我生》,收錄了《愛得太遲》、《花灑》、《重複犯錯》等共11首作品
2007年8月25日 - 古巨基推出第27張個人音樂專輯《Moments》,收錄了《愛回家》、《錢錢錢錢》共10首作品

https://www.facebook.com/903cantopopcorn/posts/135543771562296
1996年8月31日 - 古巨基推出第四張個人音樂專輯《第二最愛》,銷量達15萬張

https://www.facebook.com/903cantopopcorn/posts/137760758007264
曾宣稱擁有過億用户,2010年面世的騰訊微博近日官方宣布,將於本月28日晚上11時59分起停止營運,正式完成歷史任務。

勁歌金曲3 party king MV其中一個贊助商
2001年9月7日 - 古巨基推出個人音樂專輯《All The Best》

2007年9月7日 - 古巨基舉辦一連6場《The Magic Moments 2007 古巨基世界巡迴演唱會》

2012年9月7日 - 古巨基推出第35張個人音樂專輯《告別我的戀人們》,收錄了包括同名歌曲《告別我的戀人們》、《戀無可戀》等共10首作品
Amazing World
成日聽佢tag 微博

Eye fever 就 板長壽司

其他就冇印象了
eye fever最多就係爛gag
2008年9月12日 - 古巨基推出第三十張個人音樂專輯《Guitar Fever》,收錄了《眼睛不能沒眼淚》等共10首作品
個post變咗回帶基
正確來講得5首作品
其實以新鮮感嚟講, 我對 <啦啦>評價頗高
但d詞又俾人話膠
2012年9月21日 - 古巨基推出音樂精選大碟《The Very Best of Leo Collection》,收錄共60首作品
金牌炒冷飯
新人留名
00後細個已經好鍾意古蛇
細個第一次聽天才與白癡就已經鍾意咗古蛇
嗰時攞tbb 最受歡迎男歌星真係喊咗出嚟
嗰兩隻大碟真係佢生涯巔峰作嚟
因為無詞可言
搭埋04年叱咤成日loop
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞