古巨基討論區(20) 恭喜基哥做爸爸同繼續等 《VICTORIA II》

1001 回覆
14 Like 14 Dislike
今年會唔會有新歌出
劇本從來唔係佢寫
佢話要遇上適合嘅劇本先拍嘛
佢唔係話要拍愛情片/笑片
笑片就免啦
我覺得冇
而家先知原來 amazing world個和音係太極雷有暉
維多利亞2呢
逆時光幾時先有mv
Live KTV版都好 唱k無得唱
依家出黎搏屌就得
早幾年喺深圳唱過
個mv 底喺用 影片"志明上廣州" 嘅內容剪成
有live冇音樂版
古sir翻唱小明首「唵嘛呢叭咪吽」都幾好聽
話時話
而家基哥又無乜工作, 但簽約英皇個薪水唔會少

咁楊生咪好蝕
佢搞娛樂事業好似本身都蝕錢
基爸父親節快樂
有周慧敏佢實去
好得意呀
【父愛偉大】古巨基湊仔避武漢肺炎 142日屋企閉關冇出街

47歲古巨基於去年尾升呢做老竇,太太Lorraine 在美國秘密生仔,現已半歲的Kuson跟爸爸餅印一樣,由於兒子出世後正藉武漢肺炎高峯期,基仔夫婦為了Kuson健康成長,原來已經142天沒有出街,基仔接受《蘋果》電話訪問說:「由2月1日到而家,我哋兩公婆都冇出過街,因為有咗小生命,要對佢負好大責任,如果市面上疫情未完全穩定,我哋唔敢出門,連自己門口都冇出過。」

初為人父的基仔,今年首次以爸爸身份慶祝父親節特別感觸,「我由佢出世嗰吓開始特別緊張,因為bb出世時比同年紀初生嬰兒係瘦同細粒,瘦蜢蜢得好緊要,特別擔心佢可唔可以肥番啲?太瘦會唔會影響健康?所以特別緊張佢嘅飲食吸收,還好幾個月落嚟,bb已經肥肥白白,大大隻隻,醫生話比同年紀嬰兒係高大同重,我哋放心好多。」

「養兒一百歲,長憂九十九。」基仔父母經常將這句話掛在口邊,做了父親的基仔,終於明白這句說話的意思,「就算我而家咁大個,爸爸媽媽都係樣樣掛心,我特別掛心bb健康,佢咁細個,加上而家有疫情,我份外緊張佢健康,呢段疫情日子,由2月1日到而家,我哋兩公婆都冇出過街,因為有咗小生命,要對佢負好大責任,如果市面上疫情未完全穩定,我哋唔敢出門,連自己門口都冇出過,2月1日到而家已經4個幾月,希望畀一個最安全環境bb,各樣健健康康。」

身為緊張級爸爸的基仔,負責通宵更照顧bb,「因為我試過觀察佢一段時間,有時瞓覺半夜冇端端趴喺度,我好緊張呢件事,萬一佢冚住面,佢唔識轉番頭,局住呼吸我好擔心,觀察佢有呢個動靜後,呢幾個月我負責半夜更,我望住閉路電視,我唔喺佢房,我怕自己有乜郁動會嘈醒佢,我喺房外睇閉路電視,佢趴喺度就幫佢移好身,佢瞓唔林就開海浪聲或拍吓佢,真係醒咗就抱佢,朋友都話辛苦,但坦白講,每朝早我返房瞓前見佢醒咗望住我笑,頭挨喺我度,一切都值得,一啲都唔辛苦。」

看着兒子一日一日長大,基仔好開心好感動,「喺佢嘅成長過程,我用手機拍住記錄每一日,其中好特別一次,喺佢大概4個幾月,我喺網上睇到片段,父母氹bb 講 I love you,好多bb三幾個月大已經講,我咪試吓,喺佢138日當天,見到佢好似想發聲講嘢,我同佢講 I love you,佢竟然同我講 I love you,嗰吓令我爆興奮同意想不到,因為佢未識講嘢,唔知點解會跟到我發音,令我好驚喜好開心好冧,因為你咁愛呢粒bb,佢同你講I love you,個心好甜。」

第一年過父親節感受,基仔覺得世上多了一個比自己更重要的人,「除咗爸爸媽媽太太,而家多咗bb,呢個感覺好強烈,做咗爸爸,更加感激父母,bb一舉一動都令我開心,感受番幾十年前父母睇住我嘅喜悅同感動,所以我第一次以父親身份過父親節,令我更加感激父母。」

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞