[15分鐘英文]環境與生態每日一篇

101 回覆
17 Like 0 Dislike
毒撚開post冇人理

hi
毒撚開post冇人理

hi

收音機頭
幫樓主輕輕一推
幫樓主輕輕一推

多謝依位巴打大駕光臨

反而舊post仲多人睇
呢幾日多左幾十個正皮
樓豬出文未

慢慢
我嚟推post㗎咋

反而舊post仲多人睇
呢幾日多左幾十個正皮

我都估唔到
喺格離post覆完人點improve英文同有咩睇書睇戲推介
講左啲大路野 非必好有用 不過當分享下
所以貼埋過黎

較適合日常生活基本handle到英文而又想深入啲學英文同時學其他野嘅人

學Formal野

可能睇啲grammar in use類嘅工具書,會有好多我地平時冇注意嘅用字、字眼 你抽黎睇

睇書嘅推介你由自己睇過嘅戲/學過同有興趣嘅topic嘅書入手,因為你會睇得而明好多
發現自己除左啲 jargons之外睇書冇難度嘅話就可以睇啲你冇咁熟悉嘅題材。
如果一黎就睇太深/你本身都毫無概念嘅野會好似中途放棄 過來人

不過都推介少少書

對恐怖野同心理有興趣就睇 Hannibal個系列,事前可以睇沉默的羔羊依齣電影打底。

對戰爭同心理有興趣可以睇Viktor Frankl啲書。佢係二戰大屠殺生還者加psychiatrist。

對啲經典著作(不論文藝、人文定科學)有興趣可以喺Oxford World's Classics系列入面發掘下

睇短書(同樣乜都有,連啲政治宣言都有)可以喺Penguin Little Black Classics系列入面搵。好細本而且通常得幾十頁。

另外睇學術性嘅magazine都有用
例如NatGeo, Smithsonian, Geographical

而informal/日常野就上網同睇戲為主

上網同睇戲聽歌你就要自己分grammar同地區性(用字同口音)問題。美國東西岸、英國南北、澳洲、NZ度度都slightly different。儘量唔好學埋啲太偏門/好多人眼中係低級啲嘅野。

依幾齣戲我好鍾意
Documentary:
Blackfish, The Cove

War movie:
Saving private Ryan, Fury, The Pianist
仲有好多經典,不過注意任何一齣war movie基本上都好多local slangs、粗口、好多其他人眼中係低級人講嘅字眼。二戰片更加有好多其他非英語國家嘅演員,口音比較怪。

Horror:
Mirrors, The mist, the silence of the lambs

(Relatively) Long movies:
LOTR, the godfather

任何時候見到潮語、你唔明嘅phrases之類都最好上網查。潮語、slangs、日常用語黎講多數去Urban dictionary 就有。其他多數你google 'XXXXXXXXXXX meaning'咁就會有相關解釋。
輕輕一推 晏少少再post
留名等樓主教我英文
留名等樓主教我英文

留名等樓主教我英文

咪玩啦大佬
今日嗰篇呢
今日嗰篇呢

屌你鬧鐘
今日嗰篇呢

屌你鬧鐘

每日一篇
今日嗰篇呢

屌你鬧鐘

每日一篇

未到十二點架 我冇走數架
Holiday mood太重,今日貼link

Poaching Isn’t the Cheetah’s Only Problem
http://www.smithsonianmag.com/science-nature/poaching-isnt-rare-cheetahs-only-problem-180962808/

Atmosphere Detected Around an Earth(ish)-Sized Planet
http://www.smithsonianmag.com/smart-news/first-atmosphere-detected-around-earth-sized-planet-1-180962829/
Smithsonian同National Geographic定位相約
天文嘢上nasa睇會好啲
就算新學唔知啲term啲thoery點解都冇問題
佢每篇news都會重新解一次
想學天文可以每日睇啲
天文嘢上nasa睇會好啲
就算新學唔知啲term啲thoery點解都冇問題
佢每篇news都會重新解一次
想學天文可以每日睇啲

幫推
幫推

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞