新手買機買鏡發問區(10)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
諗住平平地幾舊水
我見有d80/d90 邊部好?
D90好似新d
但又話d80嘅ccd色好正
比貴少少一定買D90
神機一部
我第一部似樣啲嘅機都係D90
唔係衰on9唔見咗應該仲用緊
有新買新
D80好呆頓
D90反應同現今世代DSLR接近
但發生偏黃,你要影Raw再執
發*色偏黃
400D太舊, 用CF card, ISO表現太差 (我就有一部)
600D開始有反mon, SD card, 好用好多
好運既話應該有人放1K左右

或者200D, 有wifi, bluetooth功能傳相落手機
咁係咪每張相都要慢慢調色?
好似好煩咁
https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=248&t=2870440
當年我用D90時用呢招,極好用,簡直變咗另一部機
有冇平靚正既二手機 主要影景同影黑警
筆直幾多:5000樓下(買鏡)
想要單反/無反/細機/其他:用緊m50
鍾意咩牌子:canon 死馬 龍仔
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:人像+景
拍唔拍片:拍,影相多啲
身邊朋友多用咩牌子:c記
接唔接受二手:唔接受
其他要求:想upgrade kit鏡 諗過s 18-35 .8 有原廠轉插 會唔會好on9? 咁多位師兄比啲意見
宜家有c50.8 同埋kit鏡only 唔想投資太多落efm 鏡到 因為挽多幾年會上FF無反
諗下死馬啲定焦
Art果啲定efm果3支?
efm啦
Art鏡全部都好大枝好重
筆直幾多:4K
想要單反/無反/細機/其他:無反/細機
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:富士 (用過XE2 唔係好多次就壞左)
影咩題材:景 人 旅行相
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:接受
其他要求:唔好咁重
其實我借過朋友機D-LUX TYP109 覺得D相直出好靚, 部野又唔係大部
想請教下會唔會有其他選擇更好, 例如SONY, 效能可能好D? 如果買SONY,有無SOFTWARE可以隊返 似 D LUX既顏色落D相度架? 筆直咁岩夠買2手TYP109 謝謝

如果依家入手買 m50kit 行貨定二手好
好似相差1000蚊左右
係咪有巴打想入6400?
有新買新
RX100 m4二手應該會更好
以下係前人留低既格式

筆直幾多: 5000
想要單反/無反/細機/其他:
鍾意咩牌子:用開sony
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:家庭
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:手機
接唔接受二手:ok嫁
其他要求:用緊a6000同rx100 3

諗緊換rx100 6 定p記xl 100ii
本身來富士100f / Ricoh gr3 好鍾意曬出來既相,不過係定焦

歡迎各位同好幫忙回答問題
係咪唔好買rx100 6
個光圈弱化左 晚上好差
好多年無玩,宜家去買部新既 a7ii + fe 50 1.8 會唔會好on鳩
影貓 影片 影自己2個囡
我覺得係
m6冇nd filter又冇大光圈
咁m3 上 m5係落係好傻

見到朋友部Ricoh gf3 曬相好靚
不過最衰係定焦

所以想換機 咁Panasonic xl100ii係唔係高質d
P記全線相機wb偏綠,個人唔喜
m3 上就上m5a會好啲
都可以既,純影相a7II 夠用
但鏡就考慮下用啲35-40mm 鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞