新手買機買鏡發問區(10)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
其實菲林機唔駛太側重喺全機械機
想失敗率少啲可以買電子機例如CANON EOS 3
https://www.dcfever.com/trading/view.php?id=8054298
再加幾百蚊買支二手50 1.8 可以影得好開心

想平啲就EOS 5, 1000有找
https://www.dcfever.com/trading/view.php?id=8045760

FM2肥花都有好多例如呢個
https://www.dcfever.com/trading/view.php?id=8065276
筆直幾多:3000左右
想要單反/無反/細機/其他:apsc單反鏡
鍾意咩牌子:用緊canon最cheap既入門機
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:主要係影景,同埋影夜晚星空
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:唔接受
其他要求:主要係想買支超廣角鏡,呢個價位大概幾個選擇都唔知點好,我暫時睇中就係tokina 1120 2.8

自己用1855 kit 鏡影星,對比番光圈我覺得如果上到2.8我已經會滿足,但係如果焦距都係15左右,感覺上都唔夠,其實係咪都係tokina呢支好?定係以我來影既目標,仲有其他唔錯既選擇?

同埋想問其實去邊到買鏡好,以tokina 1120為例,我見全新就3600左右,水貨就3000,二手大概2500。買水貨,去最出名個一兩間,其實大唔大機會有假貨?同埋萬一壞左係咪真係有錢都維修唔到?

岩岩新仔入坑,好多野都唔識
筆直幾多:1000-1500
想要單反/無反/細機/其他:腳架
鍾意咩牌子:無preference
唔鍾意咩牌子:無preference
影咩題材:landscape, 人
拍唔拍片:/
身邊朋友多用咩牌子:/
接唔接受二手:OK
其他要求:想要輕便D,唔介意貴小小但求耐用同穩, for DSLR
即係邊部相機?
canon 1500D
我捻講完應該都冇人知
副廠鏡唔好買水貨
一係二手就算
Asahi Pentax Spotmatic
筆直幾多:6k內
想要單反/無反/細機/其他:細機/無反
鍾意咩牌子:無咩所謂
唔鍾意咩牌子:無咩所謂
影咩題材:風景/人/自拍
拍唔拍片:好少,1-2分鐘短片
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:唔接受
其他要求:新手,想買部易用方便既相機
係咪因為日後壞左香港冇得整,一定要去當地原廠?
其中一個原因係副廠易壞
同行貨保用期長
易用但勁: Canon M6 mark II KIT
賣大包:Nikon Z50 kit, Fuji X-T30 kit
想有反鏡,fuji X-A7點睇?
我睇youtube唔多人討論
M6II 都係反鏡

X-A7有90%摸過佢嘅人都覺得係垃圾桶,部機輕撚過即影即棄
x-t200 又新又輕有反mon
https://www.youtube.com/watch?v=26Xkd57fxr4
身為入門機貴過旗艦硬件嘅X-T30咁滯
如果sony A7點睇?
係咪aperture會大d 影portrait會靚d
一濶三大喎
啲鏡貴好多
A7你既budget要加多個零
筆直幾多:8k左右連鏡
想要單反/無反/細機/其他:最好無反
鍾意咩牌子:Fuji
唔鍾意咩牌子:Nikon
影咩題材:風景同人多
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:Sony
接唔接受二手:接受
其他要求:新手想買第一部相機玩 求意見
X-T30 + 18-55 kit
筆直幾多:10000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:上一部係Canon prefer用番canon
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:影景同寵物
拍唔拍片:唔多
身邊朋友多用咩牌子:Sony
接唔接受二手:一手比較好
其他要求:睇過EOS RP但係隔離台評價麻麻
RP好呆滯,但論畫質又唔差
雖然好多年比評,但如果你唔係proshooter, 我都係推EOSRP + 35mm 1.8
我勸你去毒氣室睇一睇再作決定
新手係咪買400D玩住會好D
200d 2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞