新手買機買鏡發問區(10)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
換1680不如換1655
筆直幾多: 6000
想要單反/無反/細機/其他:(超?)廣角鏡 (用緊CANON EOS R)
鍾意咩牌子:CANON/TAMRON/SIGMA/LAOWA/其他都得
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:自拍/人像/行山/旅行/ (反MON自拍, 影女)
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:有CANON有SONY
接唔接受二手:唔接受
其他要求:輕身
16-35 F4L (EF 鏡)
筆直幾多:4k-5k
想要單反/無反/細機/其他:35mm m鏡
鍾意咩牌子:Leica Zeiss
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:日常(everyday carry)
拍唔拍片:
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:sure
其他要求:

現考慮L39 Elmar 35/3.5 & summaron 35/3.5
比Elmar既size吸引到
比aron既外觀吸引到
二手價基本一樣(3.7k)

btw 機身係菲林m
主影b&w(60%) 亦影彩色(40%)

謝巴打
apsc wide鏡係咪tokina116最抵屌?
我唔係好識,但推summaron 35
用Leica型係好緊要
用Leica型係好緊要

謝巴打
CANON LTM 35mm F2
買左絕對唔會後悔
google下睇下review就知點解

數碼菲林一樣咁掂,尤其數碼,4200萬像全開都sharp到數毛,光學質素極高
筆直幾多:$7000 (連鏡)
想要單反/無反/細機/其他:冇所謂
鍾意咩牌子:Fuji
唔鍾意咩牌子:Nikon
影咩題材:人 + 景
拍唔拍片:拍, 但唔會多, 主要影相
身邊朋友多用咩牌子:Sony, Canon
接唔接受二手:No
其他要求:No

睇過下xt20 18-55mm 同xt200 kit, 但唔係好知揀咩好
好似ok喎,睇嚟我要再諗諗先
謝巴打
X-T30 kit都買到喇
巴打推xt30 kit多啲?
筆直幾多:$10000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Sony, Fuji
影咩題材:寵物 野外
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:Sony
接唔接受二手:No
其他要求:學緊拍片,想買部靚啲既apsc機,最好方便上gimbal
想問xt30有咩好?因為睇網上評價唔知點解xt200吸引啲
筆直幾多:5000樓下 越平越好
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:咩都影
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友
接唔接受二手:可以
其他要求:想玩舊鏡+全片幅無反 請問Sony a7系列係咪最好選擇同埋快門數係咪有方法可以呃人

如果二手a7/a7ii價錢幾錢合理?

Btw仲會唔會有全新a7買到?
唔該巴打
a72啦,4-5k搞掂
老鏡有平有貴,自己小心選擇
X-T200唔係用X Trans sensor已經唔想理佢
佢係用a6400個sensor

X-T30 機能同上代旗艦X-T3完全相同, 庶渣價錢燒鵝味道
Nikon D610二手再粗粗地加支ais 50mm
a7II都可以
有支a7 +kit

btw,快門數點睇?
筆直幾多:無
想要單反/無反/細機/其他:5D3 / Canon R
鍾意咩牌子:Canon
影咩題材:追星
拍唔拍片:手機仲好啦
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:接受
其他要求:

以前買咗Canon M50 玩咗一個月發現滿足唔到自己想再上
大家點睇單反 vs 無反 ?
過來人身份同你講 5d4啦 如果你只諗canon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞