新手買機買鏡發問區(10)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
見到有二手90d6000諗唔諗得過而家用緊650d
睇吓你有幾多efs鏡
全部都係
有無諗過一次過賣晒 轉eos r/其他牌子 r而家都係一萬
用緊Nikon舊機 仲係細Mon果種想問下買部二手a7會唔會好不智 本身得2支鏡 唔介意手動/玩舊鏡
筆直幾多:$5000內
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:canon/sony
唔鍾意咩牌子:Olympus
影咩題材:旅行相 小動物 人
拍唔拍片:拍 有1080p已經ok
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:no
其他要求:可以反mon, 拍片可以autofocus係plus

thanks ching
我覺得ok
筆直幾多:
想要單反/無反/細機/其他:長Zoom
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:風景
拍唔拍片:
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:ys
其他要求:
用緊D850,想入返支長Zoom,已有2470G,考慮緊Tamron/Sigma既1848 (100-400mm),想問下邊支會好啲
睇下膠攝幫唔幫到你
https://youtu.be/7CkVWW0c4a0
至少買a7II
一代慘不忍睹
M50 kit如果唔介意俾多少少就M6II kit
thx
M62係咪等於90d其實唔用反光鏡係咪買無反最好
筆直幾多:$10000內
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:sony/canon
唔鍾意咩牌子:nil
影咩題材:小朋友 大合照 室內
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:
其他要求:可換鏡, 主要影相直出所以想要FF, 其實筆直係20000內買2部機身再加任意數量鏡頭

thanks ching
m6m2 + 1545 kit 有4k dpaf
行kit 53xx
基本上係同一個sensor
但90d用EF-S鏡,M6II 主要用M鏡咁解
而家呢個時代冇乜特別原因梗係買無反啦
A7III + T28-75 + Batis 40
因為主要都係呢兩部度考慮 二手唔介意
有套m62 跟kit鏡4500
90d就7000
但平時唔用反光鏡同隔離個mon仔
但有支sigma art 18-35 sigma 50mm dx dg
搞到我唔上唔落 感謝你
無反有兩個好處係單反好難追到
一係對焦點同對焦精度
二係大小同重量
你諗下,M6II 可以塞落個peak design 6L包,但部90D剩係放到落10L已經好大分別
咁又啱 其實都係apsc一個轉接就解決到
同埋m6又平啲
用緊5D4 想買枝人像鏡
85mm 1.4 定 1.2好
有錢就買盡佢
筆直幾多:<4000
想要單反/無反/細機/其他:單反or無反
鍾意咩牌子:nikon/canon/sony都ok
唔鍾意咩牌子:富士/olympia
影咩題材:風景/少量人相
拍唔拍片:no
身邊朋友多用咩牌子:唔清楚
其他要求:超新手想平平地買部入們機玩下練習下,睇過下nikon d5600都好似唔錯,都想買同類型嘅機,想睇下巴打們仲有冇咩好提議,唔該晒咁多位巴打
Canon M50 kit啦
唔用單反啦,個ovf睇死人
等我研究下先 唔該晒巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞