新手買機買鏡發問區(10)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
Canon M50 body only + 32mm 1.4
RX100 M5A都夠做
2者分別會係邊?
我見 G5X m2個有個個OLED 電子觀景器比人係強光下影相 係咪都唔錯?
大家都有ovf所以強光冇乜分別
分別在M5A支鏡sharp好多同後製空間好好多
而G5X2 喺JPG人像調色會好啲,大部少少好揸手啲
筆直幾多: $15000
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:Canon
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:風景,街拍
拍唔拍片:好少
身邊朋友多用咩牌子:Sony
接唔接受二手:機新,鏡無所謂
其他要求:本身用開 70D 10-22 15-85 70-300 28.8 50.4
最想其實係 7D Mark III,但係唔似有
諗緊 90D, RP 定係直頭 R,最鐘意係支 10-22,其他鏡諗過換,但 ultra wide 都係佢最靚
我覺得你唯一選擇係90D
一係你全出清後再黎問
咁你到時筆直應該至少有20000+ 會推介你買其他
小弟攝影新手近排睇啱咗部白色canon EOS 200D 2

想問呢部嘢抵唔抵玩

求意見因為小弟聽日就會去買

Budget $5000
筆直幾多:5000
想要單反/無反/細機/其他:單反或者無反
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:又冇唔鍾意
影咩題材:人像,景深,日落
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:Sony Nikon canon
接唔接受二手:接受
其他要求:
5000的話買CANON M6 II KIT
R / RP 加 adaptor 用 10-22 / 15-85 / 50.4 如何?
無意義
重量都係接近,唯獨唔再走焦
RP垃圾黎唔好諗,R亦做得不夠好
Canon要快啲出部似樣無反
筆直幾多:4000-5000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:冇
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:風景
拍唔拍片:可能
身邊朋友多用咩牌子:canon Olympus
接唔接受二手:可,但唔識check機...
其他要求:最好有EVF

新手,見Broadway買Olympus e-m10 mark iii有特價,機連14-42mm + 40-150mm 鏡都係$4800,巴打點睇?

Thanks.
Olympus已經賣咗相機部門俾另一間公司
而家只係掛名olympus,算係強弩之末
我個人好討厭OM所以不便評論,太多出賣用家經驗
較推Canon M50 kit
咁我應該會買canon m50
唔該晒巴打
筆直幾多:10000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:罪大
影咩題材:風景 人像
拍唔拍片:可能
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:唔識check機
其他要求:無
新手入坑
爬咗一排文,諗緊直上全片幅定aps c
因為對像素要求唔高,apsc 應該夠我想做既嘢
諗住出a6400 +18-135mm 玩住先
而家先買a6400會唔會太遲太傻豬
呢個數出唔到FF吧
如果主影相用罪大有啲資源錯配,一般S主要係拍片用
我都係會老句子咁推你用x-t3 1855 kit / X-T30
我覺得Sony支18135太大,有影響到手感
收到,爬下xt3 資料先,
請問s係乜嘢?
我都暫時冇必要性直上ff
反而想玩多啲鏡先,出咗機會慢慢儲錢再買
大光圈/超廣角玩
所以都concern鏡頭多唔多
富士鏡量唔知o唔ok呢?
s for sony
富士鏡除咗23 /2 外全體都唔錯
等七月九號 Canon 發佈會會唔會有驚喜?
爬過下文,原來sony啲apsc鏡好多評價都麻麻同埋貴,咁可能都係入富士了,遲啲上ff先玩返sony吧
買olympus唔錯呀,又輕,但畫質其實都ok

有部e-pl8想放
新手想問

自己想幫m50 買新鏡頭,預算3千,本身有15-45 同50-200

sigma 30mm f1.4同canon 32mm f1.4究竟差別係邊到?
筆直幾多:10000
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:canon
影咩題材:影人影寵物影風景
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:Canon?
接唔接受二手:最好二手
其他要求:
二手5D4啱啱好一萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞