新手買機買鏡發問區(10)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
唔該曬巴打
因為我第一次買相機 所以諗緊
同埋想知如果xt20同xt200 邊部機會好啲
我上個月買左m6ii
想問影人買咩鏡好
32 1.4
L鏡級
大師點睇sigma 30?
倒不如sigma 56mm f1.4
筆直幾多:<$5000
想要單反/無反/細機/其他:單/無
鍾意咩牌子:Canon
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:人/景/人+景
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:Canon(?) 我估
接唔接受二手:暫時不了
其他要求:無

感謝
Canon M50 Kit set
近乎係唯一選擇
Thank you!
想問下咁多位巴打影相方面M5同Z50差距大唔大因為小弟係唔拍片的 想學下影相
筆直幾多:5000-8000
想要單反/無反/細機/其他:單反/半單
鍾意咩牌子:canon sony
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:飾物 product 相
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:-
接唔接受二手:ok
其他要求:想買多支大光圈鏡
用canon的話就M6II加一支28 3.5 macro
Sony 冇推介
唔該曬🙏🏻
筆直幾多:$6000左右 內連鏡
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:canon sony
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:風景/人/星空
拍唔拍片:會拍
身邊朋友多用咩牌子:canon/fuji
接唔接受二手:no

我睇過m6 mark ii/a6100/a6400 揀唔到要邊個好...
呢個價最合理係m6II KIT
6100 6400 支kit垃圾黎
筆直幾多:5000
想要單反/無反/細機/其他:細機
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:旅行 影女朋友
拍唔拍片:應該少啲
身邊朋友多用咩牌子:Apple Samsung
接唔接受二手:不了
其他要求:真新手 主要想學影相
對G5x ii 同Rx100m5a都幾有興趣 兩部差唔多價 但唔知有咩特別同邊部啱用啲
5000 就建議你不如實際啲買部apsc 無反好過
m5a 唔差,但一吋sensor唔好太寄厚望,我都幾鐘意拎佢前代mk4周圍影
G5x ii就不了,後製空間少,但如果你影jpg可考慮
有諗過m50 一枝kit1545 加一枝22 好似5000內都得 同啲機仔比係咪好好多
M6II KIT用住先
科技嘢有新買新
a6400 配16-50mm 又唔係好差姐
我影相都係影raw 再tune

支s2470係咪呢支
我有無買錯到
呢支好處係輕便
質素叫中規中舉
唔算sharp
優點係4000 幾但恒定2.8
恒定4
自膠
筆直幾多:5000-6000
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:-
唔鍾意咩牌子:-
影咩題材:人像
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:-
接唔接受二手:可以
其他要求:fashion design學生,主要影人像多,唔知買單反定無反好
唔該
筆直幾多:$5000
想要單反/無反/細機/其他:細機
鍾意咩牌子:canon Sony
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:風景/人/街景
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:canon/fuji
接唔接受二手:no

我唔知簡 G5X mark 2好定rx100系列好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞