新手買機買鏡發問區(10)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
筆直幾多:$15000內連鏡
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Sony
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:風景/人
拍唔拍片:一時時
身邊朋友多用咩牌子:冇
接唔接受二手:都可以
其他要求:冇咩
a7III + 龍仔28-75
我想問下龍仔28-75同佢kit果枝鏡有咩分別?🙇🏻‍♂️
光圈2.8, sharpness
唔該晒師兄
Sorry借個位問

想問mavic pro原廠個包 條帶唔見咗 應該去邊度買?
其實純粹買條帶就得 但都唔知邊度有比較適合嘅

目前上網搵到似樣啲嘅得
http://www.overlander.com.hk/product/details?code=20061578#/?color=--

唔知有冇巴打知道
萬分感激!
鴨記配到啦呢啲帶
拎張相問梗有一間有
thx
假設價錢一樣 Sigma 三支1.4 同sony 16-55 2.8 應該點揀?
影風景>人 唔拍片
筆直幾多:$5000內連鏡
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:Sony
影咩題材:人 景
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:咩都有啲
接唔接受二手:無所謂
其他要求:
1655 2.8係搵食鏡噃, 如果閒影就算啦
三支1.4 都唔錯
今日睇左eos rp + 24-105 f4L 原來真係幾重
想請問你會建議 eos rp + 24-105 f4-7.1 定諗返aps-c 好..
同埋其實7.1係咪一陰天就可以收皮?
筆直幾多:2萬樓下
想要單反/無反/細機/其他:單反(好似多啲野較 影到唔同類?)
鍾意咩牌子:新手
唔鍾意咩牌子:新手
影咩題材:夜景 人
拍唔拍片:不太著重 有當然好
身邊朋友多用咩牌子:無人玩
接唔接受二手:最好唔好
其他要求:U Grad 準備做野 想未來三至五年去到一次南極 所以而家想學定影相

FF本身既重量點都係FF架啦
所以要輕就要放棄質素(細kit)或者用定焦(35 .8)
至於你問,7.1 是否陰天就收皮,應該係話晴天喺樹陰下影相都收收地皮

如果用apsc我幾推介用M6II 18-150 KIT
幾個建議
1: Sony a7III+ 24-105/ T28-75/ S2470
呢三個組合都好夠你影最主流既相片,而且影幾年

2: Nikon D780 + 24-120 kit
呢部機比a73優既係佢高感時色彩還原較佳,但除此之外都冇乜更出彩之處
啱啱睇咗z cam,好似幾得,唔錯
好多謝巴打,睇過 m6ii 18-150啲相都相當唔錯,又輕!
m6ii 18-150 vs eos rp 24-105 f4-7.1兩個setting各自有咩優劣?我知rp係ff,但係咪真係同m6ii有noticable既分別?
sorry有少少煩,但有啲爭扎
你睇下我朋友用18-150 影咗啲乜出黎
https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=244&t=5994437
(夾咗一半EOS-R相, 要自己睇備註)

RP KIT VS M6II KIT 我覺得重量焦距係有分別,講質素始終FF點都會略勝,但RP就好難講畢竟用緊5年前技術

M6II 有好多平靚正好鏡( 22餅, 32 1.4, 11-22)都係考慮因素之一
好!我諗我都係玩aps-c算,始終係新手一名。
多謝你詳盡回覆!
一般18-150 + 11-22 + 22
基本上已經全通殺, 後面兩支鏡又唔貴每支1000
主要我貪佢幾輕巧

支F4L我好鐘意佢啲相但真係接受唔到carry住佢周圍走住
筆直幾多:10k
鍾意咩牌子:Fuji
唔鍾意咩牌子:N/A
影咩題材:人、寵物、風景
拍唔拍片:No
身邊朋友多用咩牌子:N/A
接唔接受二手:No
其他要求:Fuji定焦鏡邊枝好 56好似平時室內好難用 35.4同23.4應該點揀ar
剩係支鏡都 6000
都冇乜錢買X-T30咯噃
加上新手用定焦會好痛苦,三思
筆直幾多:$6000 內連鏡
鍾意咩牌子:Fuji
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:風景/人/星空
拍唔拍片:極少
身邊朋友多用咩牌子:fuji/canon
接唔接受二手:ok
其他要求:無

搭單想問下有無邊幾間水貨買得過 上price.com見有灣仔dc 同dc career
加多少少X-T30+ 1855
如果唔係寧願你儲多1000
https://www.price.com.hk/product.php?p=392375

一係就二手X-T30+ 1855, 但唔平得去邊
呢個數X-T20 / X-T200都唔係好選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞