新手買機買鏡發問區(10)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
對比 Tamron 17-35 F/2.8-4 點樣?
聽講Tamron都幾sharp,但係暗角比較犀利
筆直幾多:<8000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:fuji/Canon?
唔鍾意咩牌子:SONY
影咩題材:景+人
拍唔拍片:NO
身邊朋友多用咩牌子:SONY
接唔接受二手:NO
其他要求:新手入門想學影相,有EVF俾我扮下野就最好
如果35mm 定焦鏡又點睇
Nikon d3400玩咗一排
發覺支kit鏡好流
想轉支50mm or 35mm學下野
見市面上有平有貴
請問邊支好
筆直2千樓下
但係我呢啲業餘當然愈平愈好
慢慢upgrade
我都諗緊買唔買相機
淨係旅行先用會唔會浪費
但佢得f2我本身有枝18-55 kit鏡,xc得f2好似又唔係好夠大,但枝1.4又成$3000無錢真係唔好影相
其實佢啲1.4 對焦都有啲慢同嘈
富士係咁,要用佢啲圖像質素就要涯佢啲唔好嘢
想平就用Canon,但我頂唔順佢個raw
35 1.4好似大約呢個價
買二手
我個人覺得 XC/XF 35 /2係幾好既選擇
申:XF 35 1.4 用戶,用過35/2
1.8就1k
Sigma嗰支1.4 而家跌到好勁
原廠嗰支原價成五位數字

1.8 嗰支都ok
dx 35 1.8G
俾多少少出呢支
https://www.dcfever.com/trading/view.php?id=8261782
一步到位
筆直幾多:10000左右
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:新聞 人像 風景
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:fuji
接唔接受二手:接受
其他要求:
冇用過
但我估佢打唔贏當年Canon 好勁嘅Coating
影新聞要求反應快連拍穩嘅機
基本上a6600 kit 就得
https://www.price.com.hk/product.php?p=429524
thx! 另外想請教下如果唔想幫襯行貨嘅話,喺邊到可以買 a6600 kit 水貨?
都係三羊四佬
但Sony嘢買行貨係好啲
咁如果係新手,想練影相應該揀咩好?budget 幾千,無反
Canon M50 kit
萬物之源咁滯
筆直幾多:~10000上下 (連鏡)
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:人像 風景 街拍
拍唔拍片:拍 (去旅行)
身邊朋友多用咩牌子:sony/fuji/canon
接唔接受二手:接受 (如果差好遠)
其他要求:唔識後製 但會學
Thx 巴打
身邊都多人用 fujifilm, 想問兩者有咩分別?唔該哂巴打
定位唔同,富士主要都係影下景,鏡貴質素ok但唔算太,kit18-55幾好但28mm
Canon乜都平,質素叫過得去
筆直幾多:3K
想要單反/無反/細機/其他:單反鏡頭(已有760D)
鍾意咩牌子:騰龍 Canon
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:風景 人 夜星
拍唔拍片:No
身邊朋友多用咩牌子:Sony
接唔接受二手:Yes
其他要求:已有支Tamron 18-200mm F3.5-6.3 Di II VC,想買支廣角鏡旅行影星用,有冇咩推介?利申:新手求意見
Nikon Z6 2470 F4 Kit
重量大小價錢機能皆良

搭多句,唔好揀Canon RP 比Nikon 平少少但用過時sensor+冇防震
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞