新手買機買鏡發問區(10)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
筆直幾多:10000樓下
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:-
唔鍾意咩牌子:-
影咩題材:街景,風景
拍唔拍片:主要影相
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友
接唔接受二手:要一手
其他要求:輕啲,想去旅行用
想問下,canon m6 mark ii 配唔配得tokina鏡(本身有部nikon單反)
我睇你文字你似係欠缺攝影嘅動力而唔係嫌器材太大太重
無反冇錯係輕啲,但真係只係輕啲,你拎支2470GM 影咪又係重
a7III都唔叫唔推介,FF黎講我覺得係標配機,如果你真係覺得至少要用下系統方便你唔同嘅攝影題材,你都可以出A7III +2470GM/死馬嗰支2470/龍仔28-75,視乎budget
定焦我推Batis 40,都算係Sony界嘅35-50mm 嘅標配
配唔到 TOKINA

主要影相較推介X-T3 + 18-55 Kit.
睇返啲鏡重 原來加返埋一齊仲重過我5d4加支2470
重新考慮下,去showroom拎下試下先,唔該哂巴打
Incase 大家想知道當代 APS-C嘅比較
呢度可以參考一下
https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=547&t=6121733

大體上KITLENS 較好嘅係Z50同A6400
影人M6II比其他機好幾個次元
對焦A6400冇對手
X-T30 則是玩FILM SIMULATION+JPG直出為主

購買建議
1)只影JPG嘅新手適合CANON,
2)對執相有經驗嘅適合X-T30同A6400
3)運動攝影A6400
4)希望影實用相時唔怕唔夠SHARP就Z50
上dc睇到a7ii + FE 50/18 $4600
想問下抵唔抵買
a7II最擔心係唔知上手拎黎做乜

如果專業拍片可能部機已經好老

所以買時必需要買新靜既機
好 唔該曬
筆直幾多:10000左右
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子: Fuji
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:靚B roll
拍唔拍片:8成用嚟拍片
身邊朋友多用咩牌子: canon Sony
接唔接受二手:ok
其他要求:睇左xt3 年幾,出左xt4先有錢買相機
主要用嚟拍片練習,鐘意Fuji 色同影直出。其實係未冇咩其他揀?唔該曬
筆直幾多:4000-5000
想要單反/無反/細機/其他:鏡頭
鍾意咩牌子: 用緊xt30
影咩題材 :行山影景 影貓
拍唔拍片:
身邊朋友多用咩牌子:
其他要求:
z cam好似太專業
我業餘玩下,ax700會唔會好啲

thanks
我因工用過覺得防震係有但麻麻
除咗舊電大啲外對比ZV1 冇乜優勢
如果你唔係好想要高倍變焦用ZV1 仲好
筆直幾多:9000以下
想要單反/無反/細機/其他:鏡頭
鍾意咩牌子: 用緊a7iii
影咩題材 : 街拍 旅遊
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:
其他要求:

諗緊FE 24-105 定 T28200,
兩支都好吸引,
但始終T28200係天涯鏡,
糾結緊畫質會唔會唔夠好。
筆直幾多:12000-14000
想要單反/無反/細機/其他:無反/單反 Fullframe
鍾意咩牌子:Canon, Sony
唔鍾意咩牌子:Nikon (想試換下其他Brand)
影咩題材:風景為主,夜景影星
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:Canon, Sony
接唔接受二手:No
其他要求:No
A73 呢個價位別無他選
要視乎你想要啲乜
一鏡走天涯就T28-200
求輕+質素, T28-75
只要質素, S24-70
要型, 原廠

咁睇我覺得你對畫質要求未到極致, 咁T27-75或T28-200會係最好
至於原廠支24-105買二手都OK
same, A7III kit set
筆直幾多:1000-2000
鍾意咩牌子:富士
影咩題材:街拍,人
身邊朋友多用咩牌子:canon nikon
接唔接受二手:唔受
其他要求:想要枝大光圈鏡,諗緊xf35mm f1.4定f2定xc35mm f2,同埋見到枝好撚抵玩不過手動鏡Kamlan 50mm f/1.1 II,好糾結
其實你地對呢枝Kamlan 50mm f/1.1 II有無咩評價?
筆直幾多:15k
鍾意咩牌子:canon
影咩題材:人貨
身邊朋友多用咩牌子:sony
接唔接受二手:可
其他要求:
用緊canon rp,已有ef Adapter
本身得一支50mm 1.4,由於影人像為主
煩左好耐買唔買85mm 1.2/1.4
但睇youtube見超廣角變焦鏡好吸引。
我見sigma 18-35 / 14-24都不錯,
但我連人哋有冇ef rf mount都未知

anyway
求巴打推介一支超廣角變焦鏡
不限正廠 副廠🙏🏻🙏🏻
最緊要有rf ef頭
買枝ef16-35 f4 is 試吓先
ultra wide未必人人中意
淨返嗰啲budget再買枝ef 85 1.4就perfect
兩支鏡差幾倍價喎
你呢個budget Xc 35 啦
Canon鏡皇係1635 F/4
唔好講15k, 5k都唔駛
想再好啲就1635 2.8 II/III
但枝xc係膠呢,仲要無光圈環咁枝副廠呢?賣$1780
一來重
二來75mm

當玩具玩就得
論光學質素xc35仲好好多
想問副廠鏡有咩推介🙏🏻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞