新手買機買鏡發問區(10)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
m6II 唔係冇咁detail而係後製空間比a6400少
主要係raw 嘅資訊冇咁多,所以調光暗時做唔到a6400嘅質素
拍片黎講要睇你拍開啲乜,如果人為主都係傾向支持M6II
由於你需要wide 鏡,所以你選擇只得Canon
(Z50未有,X-T30支1018既重且大亦貴)

Canon M6II + 18-150 kit + 11-22 ultrawide應該仲有1000蚊剩
筆直幾多:$3000左右
想要單反/無反/細機/其他:鏡
鍾意咩牌子:是但啦
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:影人 ,景,想影埋銀河/星
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:ok
其他要求:
有咩天涯鏡啱呀 利申用緊760d 18-135 鏡
仲有個要求
想搵大光圈既鏡
筆直幾多:5000-6000
想要單反/無反/細機/其他:無反連鏡
鍾意咩牌子:sony
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:新聞 人像 風景
拍唔拍片:拍 如有log就最好
身邊朋友多用咩牌子:富士 sony
接唔接受二手:接受到
其他要求:原本用開a73 不過一啲嘢就收左
筆直幾多:15000-18000
想要單反/無反/細機/其他:單or無
鍾意咩牌子:sony / fuji
唔鍾意咩牌子:nikon
影咩題材:風景/北極光
拍唔拍片:最好拍埋
身邊朋友多用咩牌子:sony
接唔接受二手:唔太想
其他要求:
二手a6400 + 死馬16mm
呢個組合缺點係冇防震
亦可俾多少少出支1670z
建議一: a7III + 龍仔2875 2.8,現階段嘅FF標配
建議二:遲多幾個月買XT4 + 16-55 2.8,呢個組合喺aps-c世界算係一步到位
單反轉無反 Fuji vs Sony
X-T3 + 16-55 2.8 + 35 1.4
A73 + T 28-75 2.8 + 55m 1.8 Zeiss
fuji平好多 富士靚色直出 輕身 相機靚仔 但無ibis+鏡兩支無OIS
sony 係FF 有IBIS 但係個EVF同LCD真係好唔掂 menu亂過七國

好想上FF但係又好鍾意富士色同user experience 揀唔到
提提你
X-T3雖然同X-T4係同一SENSOR,但CPU係唔同,X-T4(Xpro3)係快一截的
所以出黎嘅color science 都唔同,詳情你可以去 dpreview睇。

有得上FF通常會優先上FF,menu好差我又唔覺,係幾難用既,但可習慣
如果唯一主機就一般都係A7III,我自己主機D850,休閒時用Xpro3
筆直幾多:0-$2000
想要SONY FE 定焦鏡:35mm F2
鍾意咩牌子:冇特別
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:人像
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:接受唔到
其他要求:唔介意手動鏡,自己做咗啲research,但想知多啲副廠FE定焦鏡頭,暫時睇中 7Artisans 35mm f/1.4
FF買乜鬼七工匠,浪費食材
你儲多一排先買啦,35mm宜買貴不宜妥協
咁買貴有咩選擇唔動對焦都得㗎
標準答案之一係Batis 40
筆直幾多:2萬內
想要單反/無反/細機/其他:齋拍片嘅機,唔要相機。
鍾意咩牌子:朋友好似話拍片sony係最好
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:乜都拍
拍唔拍片:我齋拍片
身邊朋友多用咩牌子:唔知
接唔接受二手:唔接受
其他要求:其實想搵部輕便嘅,要4k。
其實sony fdr ax700好唔好?

thanks各位
Google一下Z cam
lok kai都有講過
你亦可以去隔離專業post爬下文
想問純粹影相唔拍片嚟講,prefer fujifilm X-T200定X-T30
有錢xt30
冇錢xt200
應該xt30好小小
筆直幾多:4k-5k 最好唔過5k
想要單反/無反/細機/其他:單反,無反
鍾意咩牌子:冇特別
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:影風景多
拍唔拍片:唔拍片
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友有相機
接唔接受二手:可以 但唔知喺邊到買好
其他要求:/

歡迎各位同好幫忙回答問題
本身用緊5d4 買咗返黎都淨係旅行先想用
宜家想日常都拎出街用 所以想轉無反 想賣咗套機鏡換a7iii 2470 2.8gm 加多支50.8/35.8
有冇其他建議 唔該哂
補一句
我覺塲ax系防震麻麻,叫做僅可用,機都太大部
質素同電量都唔錯
有啲太舊未更新
X-T30
budget唔夠就X-T20
俾多100 買全新Sony a6100 kit
結果都係會變成剩係旅行先想用
你真係想日日帶住部機或者好鼓勵你出街影相的話
考慮下X100V
唔該巴打先我睇睇

其實當初買部5d4係諗住用黎追星 所以都跟咗支小白2 同埋旅行影相可以落腳架所以覺得冇咁辛苦

宜家拍返拖想買部輕身啲用黎同女朋友出街果陣可以影下佢 影下照做記錄

想請教下點解唔推薦a7iii
唔該巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞