新手買機買鏡發問區(10)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
https://youtu.be/hlUH0IgHgvg
因為我睇佢呢條片,開左super steady之後仲近左
收音方面我係有外接mic應該就無咩所謂?
室內應該擺遠ok,但我其實室外vlog仲多過室內 驚隻手唔夠長拉咁遠
用gopro嗰種80cm伸縮棍都夠啦
唔好用原裝嗰支,呃錢
筆直幾多:6-7000
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:/
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:人像/夜景/動物
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:/
接唔接受二手:不
其他要求:冇
X-T30 18-55 kit set
筆直幾多:15k 內
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Sony
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:風景 人像
拍唔拍片:間唔中
身邊朋友多用咩牌子:fuji
接唔接受二手:no
其他要求:其實已經決定左買aviii, 但唔知配咩鏡好,主要影景影人
龍仔28-75
想問多句,a74有無話幾時出
我見有人話6月出
難估, 我覺得今年冇奧運應該會灘慢板
有冇ftz mount
定焦定wide zoom
平既 唔嫌重既 wide zoom 咪 tokina 16-28 2.8 f mount 二手應該~2k
嫌重既 就nikon 16-35 f4 f mount but 二手要~4k
定焦要平就samyang 價錢就睇你要唔要af
一係原廠 20mm 1.8 ~ 3k
唔該曬!!
筆直幾多:5000-6000
鍾意咩牌子:sony/canon
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:旅行,行山,風景同人
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:sony
接唔接受二手:/
其他要求:屋企本身有sony a5000 各位大神覺得有無需要買架新機 定係買鏡好?
z50 kit
有冇人想買sony a6400+ 18135?
我有機想放,有興趣就搵我
TG: ufcfan
如果買多枝鏡用黎影車影巴士,巴打們會建議買fe 70-300定係龍仔70-180?
筆直幾多:~6000
鍾意咩牌子:無specific
唔鍾意咩牌子:Fuji
影咩題材: 銀河、旅行散shot、旅行vlog
拍唔拍片:50/50
身邊朋友多用咩牌子:sony
接唔接受二手:不
其他要求:除左影花影雀玩器材錢外應該咩都會影,主要用途去旅行影有feel shot 返黎J
Canon M6II kit都夠用
如果朋友咁好肯借鏡就a6400 kit
如果想輕裝vlog就ZV1
龍仔好似有QC問題
遲啲再買
推呢支
你意思係會推70-300?
聽講m6ii影相無6400咁detail
但最衰6400 4k有crop
z50 kit
要影銀河既話最好買翻枝大光圈wide 鏡
不過kit 鏡可以頂住先
拍片z50 枝原裝鏡好撚穩
可以去try try
筆直幾多:$10000
鍾意咩牌子:all besides Sony
唔鍾意咩牌子:Sony
影咩題材:旅行,人像
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:/
接唔接受二手:唔接受
其他要求:要夠輕 同 細部

另外想買支wide啲既鏡頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞