新手買機買鏡發問區(10)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
筆直幾多:6,000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:/
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:風景/人 (旅行/行山)
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:/
接唔接受二手:/
其他要求:主要想方便,一機走天涯過唔洗換鏡 (最好夜晚都影到下)
筆直幾多:3000內
想要單反/無反/細機/其他:鏡頭 用緊m50想換鏡
鍾意咩牌子:/
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:街影同人
拍唔拍片:冇
身邊朋友多用咩牌子:/
接唔接受二手:/
其他要求:/
唔換鏡究竟有冇用system既意思呢
不如考慮下ZV1 / RX100 M7/6仲好
但如果真心想無反,咁都係Canon M6II kit吧
起碼忽然間日後想買多支鏡都平啲
標準答案22餅+1122 或者 死馬16mm
要多用途前者,要靚後者
唔好意思推一推,樓主miss 咗我
fuji xt20/xe3 + 18-55 + 50-230
筆直幾多:5000
想要單反/無反/細機/其他:單反機身
鍾意咩牌子:Nikon
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:蝴蝶、雀鳥
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:唔接受
其他要求:要weather-sealed
全新嘅話得D7500可以揀二手可能執到部D500
感謝樓主解答介唔介意問埋如果係無反機身+鏡頭、無限牌子、筆直10000,其他條件一樣會有咩推介
10000有啲尷尬不過都有啲選擇嘅 視乎你嘅要求有幾高
平啲嘅話建議 Canon 70-300 II + Canon M6 II or Fuji XT2/XT3 with fringer adapter
貴啲嘅話可以諗 Nikon Z50 + 200-500 5.6
10000想打雀仲要weather sealed...
會唔會太睇少咗打雀既最低入場費
俾著我我會建議RX10 m4,再士誕買啲隨水套包住部機
建議二手D500
除此之外就係全新D500
二手D500+200-500 都係萬頭左右 質素已經有專業水準
筆直幾多:6000
想要單反/無反/細機/其他:xt30/a6100/6400
影咩題材:風景>人
想問如果唔拍片sony, fujifilm 邊個會好啲?
X-T30唔拍vlog基本冇對手
睇咗肥花二手XT20最平都要上4500想問佢同X-T200 有無特別大分別?見XT200新出仲平少少
筆直幾多:8000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:冇
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:景同埋人同埋少少運動
拍唔拍片:好少會
身邊朋友多用咩牌子:毒l冇frd
接唔接受二手:不了
其他要求:冇
唔該先
唔會拍片就唔駛諗Sony
建議Canon m50 kit二手再買支22 餅影星用
我都蒲咗幾日攝影台,見到有師兄話Canon 鏡平,啱新手試玩 但因為我唔太識執相,都有人建議用Fuji 快靚正 但𥄫過下,fuji 價位都唔低
詳細哦我自己係xpro3用戶,都有借過朋友部x-t30玩過幾星期。(兩機同sensor)其實好聽講富士直出JPG都夠,但如果對眼利啲既結果都係要執raw。但好處係LR可以loadout番機內preset俾你執

富士優點就係鏡頭大多良心價,但喺應該貴既時候佢依然係唔會同你留手,例如ultrawide同1.8以上定焦鏡係4000 起跳,另外佢定焦鏡群太多弱點,例如23/2 既大近視,16 既xpro3唔食框,56既對焦慢等,你唔係好熟攝影好易中氹。

反而Canon比較all rounded,佢啲鏡價真係為消費者著想,例如RF24105 新kit,RP,22 餅 ,11-22,等等。係可以用較平既價錢享受攝影,對於預算唔多既攝影人係最優先選擇。
唔該哂大師 睇咗幾日終於有唔同廠嘅比較M50連15-45mm 做𡁵特價都係$3980好心動
筆直幾多:6k
想要單反/無反/細機/其他:細機 for vlogging
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:vlog為主,偶爾影人,咩場景都有
拍唔拍片:主力拍片拍vlog,本身用緊手機拍而家想upgrade
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:ok
其他要求:要有反mon&可以駁mic (rode wireless go)
都做左啲功課,好似canon g7x mark3 update firmware之後af好左,係咪比較適合? 黑卡m7好撚貴又唔sure到底值唔值呢個價錢
M50 & zv1好似都無咁適合自拍vlog? 唔夠穩同唔夠wide?
Sony ZV1
我諗呢一年內呢部機冇對手。
講穩ZV1夠穩
wide就冇乜法子將就用佢個28mm,腳架擺遠10cm

G7X 個收音遠遠及不上ZV1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞