新手買機買鏡發問區(10)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
會拍片就M6II
唔拍就RP
筆直幾多:唔知價 盡平
想要單反/無反/細機/其他:wide 鏡
鍾意咩牌子:Nikon/副廠都ok
唔鍾意咩牌子:-
影咩題材: 風景
拍唔拍片:唔重要
身邊朋友多用咩牌子:-
接唔接受二手:yes
其他要求:手持z6 + 24-70mm F4 想要wide啲影下風景 定焦變焦都冇所謂 麻煩曬
今日去咗肥花睇
發覺連鏡其實RP都幾重
之後佢介紹返M6 mark 2同a7r2比我
唔知樓主又點睇
我自己就覺得M6 mark 2無乜可比性,因為同我本身單反配置相約
但a7r2除咗色唔係幾慣,其他都好似唔差
唔係太識揀
M6II 我自己都幾推, 如果你係真係新手想快樂影相, 呢部係一部俾到你好多可能性既機, 全因佢機平鏡平

SONY 機我覺得用得呢個BRAND只有兩種人, 一種係拍片為主嘅人, 一種係執相能力嘅半專用戶
另外CANON怕重就用定焦, RP+35mm都幾輕
ALL IN ALL我覺得CANON FF最啱你
有冇人問題我未答晒?
筆直幾多:8-7000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:冇特別
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:行山、旅行影下相拍下片
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:富士
接唔接受二手:不接受
其他要求:最好輕少少的

我最近睇z50 m6mll 同xt30
呢幾部都好似唔錯
巴打有沒好推介?新手唔識咁多
富士就XT30啦
大小輕重三者接近
買埋支18-55kit perfect
覆得好快
z50唔好嗎
幾吸引
btw 有沒黃店/水貨店介紹?
Z50 唔係唔好,係前景唔明朗,佢地好似PAT低機加兩支鏡就完全冇後續工作
Between如果你要自拍VLOG M6II會係最好
黃店就梗係誠哥
好的 唔該晒
筆直幾多:10000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Sony
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:人,風景,街景
拍唔拍片:好少
身邊朋友多用咩牌子:Nikon, Canon
接唔接受二手:no
其他要求:
筆直幾多:盡平,只好5000以下
想要單反/無反/細機/其他:wide 鏡
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:-
影咩題材: 星空/風景
拍唔拍片:唔重要
身邊朋友多用咩牌子:-
接唔接受二手:yes
其他要求:手持z6 + 24-70mm F4,想要支大光圈既廣角,想試下影星星。有ftz adaptor ,f mount/z mount 都可以,最緊要平本身有支Tokina 11-20 f2.8 dx,點知z6強制要dx lens行dx mode無得fx mode。
a6100 +1670z都夠用
一係18135
但f4 夠影?見人地都係嗰啲f2.8多數,利申唔熟。
如果加budget要加到幾多唔該你
光圈細就開大少少iso 啫
800-1600
筆直幾多:盡量<4000
想要單反/無反/細機/其他:無反細機
鍾意咩牌子:無特別
唔鍾意咩牌子:Sony
影咩題材:風景、夜景、動物、植物、昆蟲、市區
拍唔拍片:幾乎唔會
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:OK!
其他要求:
* 想要大光圈,影夜景好重要!!!
* 都幾經常影日景,但夜景/星星重要啲
* 輕身,我好易手震
* 因為易手震,有防手震就好(optional)
* 新手,盡量都唔上鏡,想學好構圖嗰啲先再諗
* 想要反mon
老蛙 15/2
如果唔要中國貨就irix 15/2.4
離題一問 新手想買支腳架影吓車軌咁
求推薦幾枝抵玩嘅
筆直幾多:5000
想要單反/無反/細機/其他:apsc
鍾意咩牌子:Sony
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:風景>>>>>人
拍唔拍片:timelapse only
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友
接唔接受二手:ok
其他要求:/
買Manfotto一支千凌二千都可以
二手a7II KIT
或二手a6400 kit
或全新a6100 kit

如唔介意他牌就Canon M6II KIT
如果sony a6000 + sigma 16mm 好唔好?
a6000太舊,色準好有問題,後期好難執
我係前a6000用家

16mm支鏡ok既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞