新手買機買鏡發問區(10)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
筆直幾多:5000-8000
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:用緊Canon200D
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:風景 街拍
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友影相
接唔接受二手:接受
其他要求:高像素
諗緊仲買唔買單反好
唔該哂巴打
200D就算吧啦
而家呢個時代都係無反多
如果你唔係咁常換鏡頭或者接受一鏡到底,可考慮X100V
如果都係想換番鏡,就M6 II KIT(或BODY ONLY) + 22餅啦,畫質足夠你用多五年
第一次買相機去三陽買水貨fujifilm信唔信得過?
筆直幾多:$7000-$8000
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:風景
拍唔拍片:不
身邊朋友多用咩牌子:/
接唔接受二手:不
其他要求:
新手第一部機想買部單反學下
有留意過80d同90d
想問下師兄覺得呢兩部黎講邊部抵玩啲?
大眾意見係態度忽冷忽熱外冇乜問題
除非你好鐘意反光鏡打板既聲或者有特別需要用到ovf
否則用無反M6 m2已經夠
兩機相同sensor但後者細部一大截

單反就90d好過80d太多,剩係live view已經兩個世界(類同M6m2)
筆直幾多:6000-8000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:景 花草 人(旅行+影下女朋友)
拍唔拍片:不
身邊朋友多用咩牌子:唔清楚
接唔接受二手:不接受
其他要求:新手用 謝謝!
如果對畫質唔係太大要求就M50 kit 都可以
唔想買太舊嘅相機+覺得可以洗盡個budget,就Nikon Z50 雙kit 或者Canon M6 II 18-150 kit都係好選擇
唔想執相剩係JPG的話則可考慮X-T30 18-55 Kit
唔該你先 我爬過文 Canon M6 II 好似好推薦 但我見呢部都出左大半年 想知相機係唔係一年出新一部?等多排唔知會唔會有驚喜呢?
Canon 應該已經用M6II 整合晒M50 M6同M5 優點,冇EVF=平啲,有EVF=貴啲咁
M6II要再出新機,我估應該只有M5II,而我估Canon唔會出IBIS相機
故此M6II係買得過,好需要用EVF就等一等有可能M5II會推出
budget: 8000
想要fuji拍片鏡
已有xt3+18-55
主要用23mm(等效35)

1. Sigma 18-35mm F1.8 DC HSM Art+Fringer FR-FX10 Canon EF to Fuji X Autofocus Adapter $~7000

2.fuji 16-55 $7000-8000

3.fuji 23.4/ 23.2
我用開23.4會推呢支鏡
1655都幾重, 唔易操控
新手買機冇鏡
睇緊canon 200d ii同m6 ii 邊部推薦啲
兩部價位差唔多 budget都係4k-5k 同埋拍片多嘅我
唔該巴打
M6II
入門層面DSLR已經過時了
巴打我本身買緊sony a6400, 有18-135kit, sigma 16mm, 30mm定焦
依家諗緊轉玩fuji, fuji真係好多鏡頭選擇,質素又高,佢果D F2定焦用黎玩街拍一流
相反sony冇咩鏡,得上年出既1655g,70350g,價位比fuji同類鏡高3成以上,好似唔太值得投資
依家準備入XT3 用其他F2定焦, 巴打推唔推薦?
我影開街拍,風景,會執相
以下係前人留低既格式

筆直幾多:$5000-$7000
鍾意咩牌子:Sony, Canon
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:風景
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:sony, Canon
其他要求:有觀景窗

歡迎各位同好幫忙回答問題
a6400或6100
分別主要在於機身物料,鏡頭用住kit先遲啲轉其他鏡
筆直幾多:5000-10000
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:無特別要求
唔鍾意咩牌子:無特別要求
影咩題材:人、風景、夜景
拍唔拍片:no
身邊朋友多用咩牌子:-
接唔接受二手:可以
其他要求:而家用緊果部係Nikon d90,都好耐歷史,想玩番部d色出得靚既機,因為小弟唔鍾意執相

歡迎各位同好幫忙回答問題
用開NIKON就Z50 雙KIT都好用
想JPG就考慮下X-T30+1855
樓主俾D意見
筆直幾多:10,000
鍾意咩牌子:Sony, Canon (700d用家)
唔鍾意咩牌子:nikon
影咩題材:街拍,人像
拍唔拍片:未知
身邊朋友多用咩牌子:無乜影相fd
其他要求:最好有平小小嘅定焦玩

小小background:

一直用緊700d配支tamron天涯鏡/1.8mm定焦影旅行相/人像,但實在太重消磨咗影相興趣,而家想買返部無反影下相。

本身幾鍾意sony a7iii,覺得手感幾好,但直係有點貴,鏡就更貴,睇下有無師兄介紹到啱筆直又抵玩嘅無反,多謝!
死馬近期嘅sony定焦唔差
鏡頭質素而言唔差得過富士
反而講對焦富士真係普通得很
all in all我唔建議咁樣橫向轉會法
考慮下Canon RP + 35mm kit / 24105L
筆直幾多:4500-5000(睇配件多少)
想要單反/無反/細機/其他:GR3
鍾意咩牌子:RICOH
唔鍾意咩牌子:N/A
影咩題材:街拍
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:
其他要求:新淨無花
手快按咗掣
講埋原因

呢個budget主要影相的話,我就唔太建議用返Apsc,直上FF仲好,Canon 機鏡價錢相宜,適合上FF既人接觸一下新同上一級既攝影媒介

如果覺得太重,試下用35 先,用慣又想多啲焦距先入番24105L,你可以去毒氣房玩下再作決定。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞