新手買機買鏡發問區(10)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
筆直幾多:3000-3500
想要單反/無反/細機/其他:無反加第一支鏡
鍾意咩牌子:富士
唔鍾意咩牌子:-
影咩題材:風景、人
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:可以
其他要求:新手想買第一部機,想再買一支鏡。鍾意富士色同佢個菲林mode。

有睇過t100 t20 等但唔知邊部好啲同埋點比較,完全新手,唔該咁多位師兄
筆直幾多:8k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:囡/旅行用(景/人)
拍唔拍片:不
身邊朋友多用咩牌子:no fd
接唔接受二手:不
其他要求:之前喺M6 Mark II 同X-T30揀左後者+諗住搭支50-230,放棄反mon,揀富士色直出唔使執相。最近留意到D50+雙kit都係差唔多價(水貨),輕啲有反mon。想睇睇師兄們有咩意見?
XT20 > X100
X100嚴格講唔係富士機
你都答咗,富士色就X-T30
Nikon Z50外型上似返工機,實則我覺得幾好用,Z mount係最好既mount
想問埋師兄買埋kit鏡嘅話 16-50 定18-55比較啱我用?唔該
1855 好好多
唔好意思師兄,我見到四寶做緊Promo, T200 連15-45鏡$4500,我睇spec好似同T20差唔多,想問分別係邊?
XT200係一部幾好既機
XT100太慢,拍片跳格,樣樣嘢都做唔好

200 用a6400 sensor,唔會太差,唯缺點唔用x-trans sensor,始終只係一部哎吔富士機
我今日入左m50 無要kit
淨係要左支sigma 16mm 1.4好似百搭少少
遲d有錢既話下支鏡買咩好d?
56mm定焦定55-200之類?
視乎需要
定焦一般好難買錯, 倍數咁買例如24/50/75; 35/85/135所有鏡用落都唔會被冷落
而一旦習慣咗, ZOOM鏡就使用率較少

實情上ZOOM鏡除咗方便, 冇乜優點
都係,咁我應該考慮支sigma 56mm了
雖然sigma大過原廠好多
不過應該質素好好多?
呢個時代Sigma冇廢鏡
筆直幾多:2000-3000主要想搵二手
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:富士/Olympus / sony
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:人同風景
拍唔拍片:好少
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:
其他要求:本身有部canon 200d,但想買多部再輕便啲平時帶出街

師兄想問埋 T200 同 T1 點睇? 見到T1有X-Trans 同埋二手連鏡平好多,新手唔拍片黎講夠唔夠用?
T1太舊,技術未成熟
XT200上面有講
筆直幾多:10000 + -
想要單反/無反/細機/其他:鏡
鍾意咩牌子:-
影咩題材:星空
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:-
接唔接受二手:接受
其他要求:-

糾結緊三支鏡,
Sigma 14mm F1.8,
FE 20mm F1.8 G,
FE 24mm F1.4 GM,
sigma 又太重,大家都話24 1.4 係必入GM鏡,
但又好似唔夠wide for 星攝,但光圈1.4 又好吸引...
好難選擇...
個人較推16-35mm f/2.8 GM, 為構圖帶多少少彈性
24GM係較偏向人文鏡
14 1.8都係好好嘅選擇, 佢本身就係出黎俾人影星
20 1.8有啲over priced, 紫邊都太顯
筆直幾多:$6000-7000
想要單反/無反/細機/其他:機+鏡
鍾意咩牌子:-
影咩題材:街拍/人
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:罪大
接唔接受二手:接受
其他要求:輕便為主

糾結緊買canon m6 ii加支22定焦 定係 a6400配kit,影相同拍片一半半嚟講overall邊邊好啲?
自己比較過canon就輕便啲平啲 但sony好似sharp少少、鏡頭選擇多啲咁

求各ching俾俾意見
新手一問
想入手相機 fuji XT200 / canon m6ii / sony a6400 邊部比較好?
筆直幾多:10000
想要單反/無反/細機/其他:無反機
鍾意咩牌子:富士
唔鍾意咩牌子:索尼
影咩題材:景 街拍 旅行用 女朋友
拍唔拍片:拍片需求唔大
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:唔接受
其他要求:諗緊xt3 xpro2 加支18-55
諗住塔多支定焦 諗緊 23.4 23.2 35.4 35.2 是旦一支邊支好 希望各位Ching比啲意見
新手問一下去邊買鏡好?
X成,天腸,肥花邊間好?
係咪見到個膠袋皺就唔好買?
一半半就CANON好啲
但你朋友有人用罪大,咁你如果借到下鏡黎玩咁用A6400會開心啲
建議你有剩錢就買個GIMBLE, 兩部機防震都差
CANON,易用同易用得好,機身性能亦可以用好多年
你講呢三間係專賣正價嘢, 出包機會少
想平就留意下PRICE .COM
熱門機冇乜掉包嘢可言
X-T30 18-55 夠啦
剩返幾千蚊諗下買支定焦
我覺得, X-T3對比起來唔係咁值買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞