新手買機買鏡發問區(10)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
啱啱仲睇緊m50, a6400
Thx
極光最好用2.8 光圈鏡
利申未見過極光

星空有星空儀會更好地影到銀河
買行= 撐警
唉,兩難。
btw我 x-pro3係買水
43000 張相了,冇事冇幹
如果係四寶個啲樓上鋪要點check
好似好多野要準備
Thx
宜家用熟左富士 遲d都想xt30換水貨xpro3
不過都係再跌下價先
X-Pro3個用法係好特殊, 呢部機係邊同被拍者傾計邊影為主
筆直幾多: 8000
想要單反/無反/細機/其他:無反/細機
鍾意咩牌子:富士
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:室內設計/風景
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:接受
其他要求:
富士啲wide鏡都好貴吓,8000 有啲mission impossible
一係over 少少,水貨X-T30 + 1024 約9000
二手就要搵極新靜

他牌就Canon M6II kit + 11-22mm
一機兩鏡行價都只係7500
多鏡頭優勢缺點係冇富士色
咁如果拍片嚟講xt30加1024效果會唔會好過 m6II
兩者接近
補一句
https://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-m6-ii-review/7
可以比對下質素

富士優點
1: 4K較sharp
2: 可以預先用preset錄影
3: 可拍F-Log 4:2:2

Canon優點
1: 4K可拍攝較長時間
2: Sensor發熱較少
3: AF較靈敏準確
4: 總支出平好多

我覺得你做開設計就識調色,所以我都推X-T30多啲,拍F-Log再落Luts/自己調,影相影Raw再執都係X-T30較好
筆直幾多:5000-6000
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:fujifilm
唔鍾意咩牌子:-
影咩題材:風景&人像
拍唔拍片:唔會拍
身邊朋友多用咩牌子:-
接唔接受二手:可以
其他要求:-
想問下fujifilm X-T30好唔好
定係新手買20好啲
呢個價有可能執到部行貨X-T30 18-55 kit 二手
我見百老匯X-T30連15-45MM 7,290 算唔算底
百老匯塞好多唔等駛既嘢俾你已經唔抵
1545 都唔係好鏡
巴打通常係邊到買
18-55係咪好啲
price.hk
18-55外號king of kit lens

雖然我覺得應該係Nikon 24-120 F4
唔該巴打
dbase 定 dcfever 買機對新手好唔會呃?
筆直幾多:15000連鏡
想要單反/無反/細機/其他:無反 唔知有無需要上FF
鍾意咩牌子:sony
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:人 景 乜都影
拍唔拍片:拍,vlog同電影feel嘅片都會拍
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:不了
其他要求:考慮緊a6600定係a73(有其他提議都得),一黎唔知有無需要上FF,二黎如果上apsc又唔知買咩鏡好,想要支等效35mm 1.4嘅鏡
dcfever係普通相機店
冇乜唔老實嘢
但亦唔會平
dbase就唔老實?
主力拍片就6600
主力影相就a73

但apsc 等效35 1.4既鏡只得sony zeiss 24z, 而呢支鏡我覺得各方面非常普通,都係較推死馬嗰三支定焦尤其30mm

FF就龍仔2875 2.8 都夠用,有少少爆budget,或死馬35 1.4,呢支我都用緊,好鏡一支不需多解釋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞